Titanic: 15 feiten die je nog niet wist

Op 10 april 1912 vertrok de Titanic, het ‘grootste onzinkbare schip’ ter wereld, naar Amerika. Slechts vier dagen later voer het reusachtige schip tegen een ijsberg waardoor het schip voorgoed verdween onder de golven van de Atlantische Oceaan. Je kunt het wrak ook bezoeken, maar dat zal je portemonnee niet zo leuk vinden.

Dankzij de film Titanic, die James Cameron regisseerde, weten we al heel veel over de ramp die op de nacht van 13 april 1912 plaatsvond. Toch zijn er nog heel wat dingen die je nog niet wist, we sommen er een aantal op.

1. Oorspronkelijk waren er voldoende reddingsloepen

Om te beginnen had de Titanic 64 reddingsboten, maar om het uitzicht van de passagiers en het uiterlijk van het schip te verbeteren werd het aantal verlaagd naar 32. Uiteindelijk vertrok het schip in Southampton met 20 reddingsboten waardoor twee op drie passagiers de ramp niet overleefden.

Giphy

2. The Heart of the Ocean

Het sieraad dat de rode draad vormt in het verhaal van de Titanic was niet echt aan boord toen de ramp gebeurde. Het verhaal werd compleet verzonnen. Er ligt wel nog steeds een in leer gebonden boek dat bezet is met 1.050 edelstenen in een kluis op de bodem van de zee.

Giphy

3. Verrekijkers

Je zou denken dat de bemanningsleden de ijsberg veel eerder had moeten opmerken met hun verrekijker. Doordat de berg pas zo laat ontdekt werd, kon het schip die onmogelijk ontwijken. Maar aan boord was geen enkele verrekijker, die waren ze allemaal vergeten in Southampton. – ?

Giphy

4. Schoorstenen

Zoals je kunt zien staan er op de Titanic vier schoorstenen, maar wist je dat het schip er eigenlijk maar drie nodig had? Om het schip mooier te maken werd er een vierde bijgemaakt die dus nep was.

Giphy

5. Zeemansgraf

Net nadat het schip helemaal gezonken was, dreven er nog honderden mensen in het ijskoude water dat een temperatuur had van twee graden onder het vriespunt. Doordat niemand hen uit het water kon halen, vroren de meeste mensen dood. White Star Line, de rederij die de Titanic bouwde, vroeg geld aan de families van de overleden mensen om de lichamen te kunnen bergen. Lijken die niet geïdentificeerd konden worden of waarvan men de opberging niet kon betalen, kregen een zeemansgraf.

Koppel dat sterft op de Titanic
GIPHY

6. Is de Titanic met opzet gezonken?

Er zijn heel wat theorieën over het zinken van de Titanic, want hoe kan zo een sterk schip toch zinken? Zo is er een complottheorie die zegt dat het schip met opzet gezonken is. De Titanic was een schip van The White Star Line. Deze rederij zou naast de Titanic nog twee andere luxeschepen gebouwd hebben, de Olympic en de Brittanic. De Olympic veroorzaakte in 1911 een botsing. Die werd niet gedekt door de verzekeringen, waardoor de White Star Line heel wat schulden had. Net voor de Titanic vertrok werd de verzekeringspremie voor het schip opmerkelijk verhoogd. Doordat het zonk kreeg de rederij heel wat geld van de verzekeringen en konden de schulden afbetaald worden. Zou J.P. Morgan (de rijke bankier die White Star Line financierde) gevraagd hebben aan de kapitein om het schip tegen een ijsberg te laten varen?

Titanic zinkt
Giphy

7. Volle maan veroorzaakte de ramp

Een andere theorie, die heel wat wetenschappers geloven, zegt dat de volle maan ervoor zorgde dat het schip op 13 april tegen de ijsberg voer. Die zorgde er namelijk voor dat er een veel sterkere stroming was waardoor de ijsberg in het vaarwater van de Titanic terecht kwam.

Giphy

8. Luxeschip

Op het schip waren twee kapsalons aanwezig, een zwembad, een luxueus Turks stoombad, squash-ruimtes, tennisbanen, … Kortom, er was heel veel luxe aanwezig, of toch zeker voor de eerste en tweede klasse. Passagiers in de derde klasse sliepen met acht op een kamer en hadden maar twee baden voor 700 mensen.

9. Duur bootje, nog duurdere film

De bouw van het schip koste 7,5 miljoen dollar. Het maken van de film kostte zo’n 200 miljoen euro!? ?James Cameron keek niet op een eurootje, en ook niet op een miljoentje!

Giphy

10. The band played on

Toen het schip aan het zinken was, werd aan de band gevraagd om vrolijke muziek te spelen zodat er minder paniek was. De band bleef tot op het laatste moment spelen. De scène in de film waar de band ook tot het einde bleef spelen, klopt dus echt!

orkest op de Titanic
Giphy

11. Films over de Titanic

De film waarin Rose en Jack verliefd worden op elkaar op de Titanic is niet de eerste film die gemaakt werd over de ramp. De eerste film kwam er al 29 dagen nadat de Titanic gezonken was. Het was een stomme film (er werd dus niet gesproken) van 10 minuten. De film van James Cameron was volgens sommige filmkenners niet de beste film over de ramp, die eer kreeg deze film uit 1953.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=132&v=3ftYho4K3FQ&feature=emb_title

12. Japanse schande

Er was één Japanner aan boord die meereisde voor zijn werk. Masabumi Hosono reisde in tweede klasse en overleefde als één van de weinige mannelijke reizigers de ramp. Toch was hij een schande voor het Japanse volk dat zelfopoffering als grootste deugd acht. Ze vonden hem laf dat hij niet aan boord was gebleven. Net na zijn terugkomst ontsloegen zijn bazen hem, maar hij had te veel kwaliteiten waardoor hij niet veel later zijn job terug kreeg.

Japanse reiziger Titanic
Wikipedia

13. Californian

De Californian, een schip dat zich slechts op 20 km van de Titanic bevond, kon honderden mensen die in het water dreven, gered hebben. Ze zagen en hoorden de noodsignalen van het zinkende schip, maar grepen niet in. De kapitein was al gaan slapen en het risico voor zijn eigen bemanning was veel te groot.

Giphy

14. Voorspelde lot van de Titanic

In 1898 verscheen er een boek The Wreck Of The Titan, het ging over een onzinkbaar schip dat tegen een ijsberg voer en zonk. Hetzelfde als wat met de Titanic gebeurde, maar dan veertien jaar later. Er zijn heel wat gelijkenissen tussen de twee verhalen. Daardoor noemen vele mensen de auteur, Morgan Robertson, een helderziende. Hijzelf wijdde het “voorspellen” aan toeval en aan zijn uitgebreide kennis over schepen.

Isopix

15. Pijnlijke vergissing

Op 16 april 1912 verscheen in de Daily Mail dat het schip gezonken was, maar dat er geen gewonden noch doden te betreuren waren. Een pijnlijke vergissing dus als je weet dat meer dan twee derden van de passagiers het leven liet in de nacht van 13 april 1912.

Daily Mail

Uiteraard zijn er nog heel wat andere zaken die je nog niet wist over de Titanic, maar wie weet kan je die zelf ervaren als je ooit zelf meevaart met de Titanic.

Meer
Lees meer...