Tom Brady (44), de beste quarterback ooit, kondigt afscheid aan van American Football

Een van de mooiste sprookjes ooit uit de sportwereld is zojuist aan zijn einde gekomen. Levende legende Tom Brady heeft namelijk aangekondigd een punt te zetten achter zijn carrière. In zijn loopbaan van 22 seizoen won hij maar liefst zeven Super Bowls, de finale van de American Football-competitie NFL.

Wat al afgelopen weekend na een eerder bericht van de Amerikaanse sportzender ESPN nog ontkend werd, is nu toch door Tom Brady zelf bevestigd. Op zijn 44ste zet hij na 22 seizoenen een punt achter zijn carrière in de NFL.

“Ik heb altijd geloofd dat American Football een all-in-sport is. Als er geen 100 procent competitieve inzet is, zal je niet slagen, en succes is net wat ik zo leuk vind”, schrijft Brady in zijn verklaring op Instagram. “Elke dag is er een fysieke, mentale en emotionele uitdaging waardoor ik mijn potentieel maximaal heb kunnen benutten. Ik heb de afgelopen 22 jaar mijn uiterste best gedaan. Er zijn geen shortcuts naar succes op het veld of in het leven.”

“Het is moeilijk voor mij om te schrijven, maar hier komt het: ik ga die competitieve verbintenis niet meer aan. Ik heb genoten van mijn NFL-carrière en nu is het tijd om mijn tijd en energie te richten op andere dingen die mijn aandacht vereisen. Ik heb de afgelopen week veel nagedacht en mezelf moeilijke vragen gesteld. En ik ben zo trots op wat we hebben bereikt. Teamgenoten, coaches, concurrenten en fans verdienen 100 procent van mij, maar op dit moment is het het beste dat ik het speelveld overlaat aan de volgende generatie toegewijde atleten.”

From zero to hero

Het verhaal van de carrière van Tom Brady is verhaal zoals Amerikanen het graag hebben. Ondanks meer dan degelijke prestaties in college aan de University of Michigan werd de quarterback in 2000 pas als 199ste gekozen in de NFL-draft waarin ploegen om de beurten mogen kiezen tussen de jonge spelers die prof willen worden. Het feit dat de frêle Brady tijdens de combine, waarin de talenten zichzelf kunnen tonen aan de NFL-scouts, op heel wat tests het zwakst scoorde van iedereen zorgde voor veel twijfel over zijn kansen om het te maken.

Het waren uiteindelijk de New England Patriots die de gok toch waagden, iets waar ze geen spijt van zouden krijgen. De club of franchise uit het noordoosten van de Verenigde Staten had voor 2000 nog nooit een Super Bowl, de titelwedstrijd van de NFL, gewonnen en amper twee keer de finale gehaald, maar daar zou snel verandering in komen. In zijn eerste seizoen speelde Tom Brady amper enkele minuten. Het jaar erna was hij al opgeklommen van vierde quarterback tot tweede, achter Drew Bledsoe. Toen die laatste zich tijdens de tweede wedstrijd van het seizoen blesseerde, kreeg Brady zijn kans. In 20 jaar bij de Patriots speelde Brady negen Super Bowl-finales en won hij er zes.

Laatste kunstje met Tampa Bay Buccaneers

Twee jaar geleden verraste de toen al 42-jarige quarterback vriend en vijand door ‘zijn’ New England Patriots te verlaten voor een nieuw avontuur bij de Tampa Bay Buccaneers. Die club had sinds 2007 de play-offs van de NFL niet meer gehaald en sinds 2002, hun enige titel tot dan, geen play-offwedstrijd meer gewonnen. Maar met Tom Brady pakten de Buccaneers in 2021 meteen de titel, goed voor zijn zevende Super Bowl. Bovendien werd hij voor de vijfde keer uitgeroepen tot MVP van de finale. In beiden is hij recordhouder, net als in tientallen andere statistieken.

Afgelopen seizoen toonde Brady meermaals dat hij nog niet versleten is met indrukwekkende statistieken. Zo gooide hij van alle quarterbacks de meeste touchdownpasses. De play-offs voor Tampa Bay eindigden echter in de kwartfinale na een 30-27-nederlaag tegen de LA Rams. Het zou uiteindelijk de laatste wedstrijd blijken uit de indrukwekkende carrière van Tom Brady.

Zo nemen zijn ex-ploegen afscheid van Tom Brady

Meer
Lees meer...