Quarterback Tom Brady (43) wint met de Tampa Bay Buccaneers zijn zevende Super Bowl

De Tampa Bay Buccaneers hebben de 55ste Super Bowl gewonnen. In eigen huis versloegen ze overtuigend titelverdediger Kansas City Chiefs met 31-9. Uitblinker was quarterback Tom Brady, die op zijn 43ste en in z’n eerste jaar in Tampa de club meteen de titel bezorgt.

Er ging een schokgolf door de Amerikaanse sportwereld in maart vorig jaar. Toen kondigde Tom Brady namelijk aan dat hij na twintig seizoenen niet meer terugkeert naar ‘zijn’ New England Patriots. Met negen Super Bowls waarvan hij er zes won, was Brady toen al volgens bijna alle volgers de beste quarterback ooit.

Tampa Bay Buccaneers

Toch besloot de toen 42-jarige Brady niet van zijn welverdiende pensioen te genieten. Hij tekende daarentegen een contract bij de Tampa Bay Buccaneers. Die club had sinds 2007 de play-offs van de NFL niet meer gehaald en sinds 2002, hun enige titel, geen play-offwedstrijd meer gewonnen.

De ambities van Tom Brady waren heel simpel: hij wou de Super Bowl winnen voor zijn nieuwe club. Daarvoor overtuigde hij zijn vriend Rob Gronkowski om uit pensioen te keren. Deze tight end was erbij bij drie van de vorige Super Bowls die Brady won, maar sukkelt al jaren met zware blessures. Na een jaar waarin hij onder andere te zien was in The Masked Singer, vond ‘Gronk’ het tijd om opnieuw op het veld te staan.

Zonder coach Belichick

Voor het eerst zou Brady het wel moeten doen zonder Bill Belichick, zijn vaste coach bij de New Engeland Patriots. Dat is volgens velen meteen ook de reden waarom de 43-jarige quarterback van ploeg veranderde. Tegenstanders fluisterden soms namelijk nogal eens dat hij zijn vele titels enkel kon behalen dankzij het systeem van Belichick.

Na een door het coronavirus verstoorde voorbereiding moesten de Buccaneers in het regulier seizoen hun weg nog enigszins zoeken. Maar eens de play-offs begonnen waren, werd Tom Brady iedere wedstrijd beter en beter. In de halve finale tegen eerste reekshoofd de Green Bay Packers was er al een eerste kunstje nodig van de levende legende.

Overtuigende zege

In de finale afgelopen nacht deed Brady dat nog eens over. Hij was goed voor drie touchdownpasses en werd dan ook terecht verkozen tot MVP. Bij de Kansas Chiefs liep daarentegen alles fout dat maar kon fout lopen. Quarterback Patrick Mahones, die afgelopen zomer een tienjarig contract ter waarde van een recordbedrag van 503 miljoen dollar tekende, raakte nooit in de wedstrijd. De Tampa Bay Buccaneers wonnen dan ook overtuigend met 31-9.

Voor Tom Brady is het de zevende Super Bowl in zijn tiende optreden en zijn vijfde MVP-prijs. Al deze records stonden al op zijn naam, maar zet hij nu nog scherper. Met zijn 43 jaar en 188 dagen verlengt hij ook z’n record als oudste quarterback ooit die de Super Bowl wint.

Volgend jaar opnieuw?

Niemand die er overigens aan twijfelt dat Brady volgend jaar op zijn 44e een gooi doet naar nog meer record. Zijn contract bevat namelijk een optie voor een extra seizoen dat hij ongetwijfeld zal gebruiken. En ook Gronkowski liet al weten volgend jaar opnieuw te willen spelen.

Hetzelfde geldt voor coach Bruce Arians. Die is met zijn 68 jaar overigens de oudste coach ooit die de Super Bowl wint, een record dat hij afsnoept van Bill Belichick. “I ain’t going anywhere“, zei Arians na afloop.

Meer
Lees meer...