Tom Brady, de beste quarterback ooit in NFL, verlaat na 20 jaar de New England Patriots

Er gaat een schokgolf door de Amerikaanse sportwereld. De 42-jarige Tom Brady heeft namelijk op Twitter aangekondigd dat hij na 20 seizoenen niet meer terugkeert naar ‘zijn’ New England Patriots. Brady is met zes Super Bowls volgens velen de beste American football quarterback ooit.

Het nieuws van Tom Brady komt niet geheel als een verrassing. Voor het eerst in twintig jaar had de 42-jarige Amerikaan namelijk niet op voorhand zijn contract verlengd bij de New England Patriots waardoor Brady als free agent kan kiezen waar hij volgend seizoen speelt.

Aanvankelijk konden maar weinig volgers geloven dat de nummer 12 van de Patriots volgend jaar effectief in een ander truitje te zien zou zijn. Maar naarmate de tijd vorderde, leek het ondenkbare steeds meer waarheid te zullen worden.

Forever a Patriot

Tom Brady maakte vandaag op Twitter dan maar zelf een einde aan alle geruchten. Onder de caption “Forever a Patriot” bedankt hij de club waarmee hij zoveel successen heeft geboekt.

“Ik wil jullie bedanken voor de afgelopen twintig jaar van mijn leven … Jullie hebben mij de mogelijkheid gegeven om alles uit mijn potentieel te halen, en dat is het alles waar een speler op hoopt”, schrijft hij. “Ik zou vandaag niet de man zijn die ik ben zonder de relaties die jullie mij hebben laten bouwen … Hoewel mijn carrière elders zal voortgezet worden, apprecieer ik alles dat we hebben bereikt en ben ik dankbaar voor onze fantastische prestaties als ploeg.”

Invloed op New Engeland Patriots

De invloed die Tom Brady heeft gehad op de New England Patriots valt onmogelijk te overschatten. De club of franchise uit het noordoosten van de Verenigde Staten had voor 2000 nog nooit een Super Bowl, de titelwedstrijd van de NFL, gewonnen en amper twee keer de finale gehaald.

Dat veranderde toen de Patriots in 2000 Brady aantrokken als 199ste keuze in de draft. In zijn eerste seizoen speelde hij amper enkele minuten, maar dat veranderde het jaar erna. Brady was opgeklommen van vierde quarterback tot tweede, achter Drew Bledsoe. Toen die laatste zich tijdens de tweede wedstrijd van het seizoen blesseerde, kreeg Tom Brady zijn kans.

Zes Super Bowls

Sindsdien speelden de New England Patriots negen Super Bowl-finales en won het zes keer. Met zes titels is Brady all-time recordhouder. Hij werd vier keer uitgeroepen tot MVP van de Super Bowl en drie keer tot MVP van het reguliere seizoen.

Tom Brady verzamelde heel records de afgelopen twintig jaar. Niemand won meer play-offwedstrijden in de NFL, niemand had meer passes waaruit een touchdown kwam in de play-offs, geen enkele quarterback won meer wedstrijden dan hij, … Hij deelt bovendien het record voor meeste selecties voor de all-starwedstrijd Pro Bowls met 14.

En nu?

Hoewel Tom Brady bij de start van het nieuwe seizoen 43 jaar zal zijn, denkt hij nog niet aan stoppen. Hij wil een volgende hoofdstuk toevoegen aan zijn carrière. En volgens insiders hangt zijn beslissing daarbij niet enkel af van sportieve zaken. Brady is de laatste jaren uitgegroeid tot meer dan een sportman.

TB12, naar zijn initialen en rugnummer, is ondertussen een populaire merknaam die gebruikt wordt om onder andere trainingsmethoden en voeding te promoten. Mogelijk zoekt Brady ook een ploeg dichter bij New York, waar hij woont met zijn vrouw, model Gisele Bündchen, en hun kinderen.

Vanaf morgen mogen free agents in de NFL tekenen bij een nieuwe ploeg. Waar Tom Brady precies naartoe gaat, is dus nog niet geweten. Volgens de laatste geruchten maken de Tampa Bay Buccaneers en de Los Angeles Chargers de meeste kans.

Bekijk de hoogtepunten uit de carrière van Tom Brady

https://www.youtube.com/watch?v=rJK14hHgWf8
Meer
Lees meer...