Transactiekosten bitcoin schieten de hoogte in: wat is er aan de hand?

Sinds dit weekend zijn de transactiekosten van bitcoin, de grootste cryptomunt op de markt, de hoogte ingeschoten. De prijsstijgingen zijn zodanig fors dat het cryptoplatform Binance tot twee keer toe BTC-opnames heeft moeten opschorten.

Waarom is dit belangrijk?

Als je een Bitcoin-transactie uitvoert, is de kans groot dat je een vergoeding moet betalen. Die transactievergoeding is doorgaans afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de vraag naar transactieverificaties. Daardoor is het op het ene moment goedkoper om BTC te verhandelen dan op een ander moment.

In het nieuws: de gemiddelde transactiekosten voor Bitcoin zijn sinds begin deze maand gestegen van 2,95 tot 19,2 dollar.

  • Crypto-expert Jameson Lopp merkt via Twitter op dat de transactievergoedingen door de forse stijging hoger liggen dan de zogenaamde block rewards die de miners ontvangen. Dat gebeurt heel zelden.
  • Die vergoeding is zodanig fors gestegen dat Binance zich genoodzaakt zag om BTC-opnames twee keer tijdelijk te blokkeren. “Er is nog een groot aantal opnametransacties in behandeling, omdat onze vastgestelde transactietegoeden niet waren ingesteld op de recente stijging van de BTC-netwerktransactiekosten”, liet het cryptoplatform afgelopen nacht via een tweet weten.
  • Intussen heeft Binance de transactievergoeding opgetrokken.

Wat is er aan de hand?

De details: De stijging van de transactievergoedingen is het gevolg van de zogenaamde Ordinals, een protocol het mogelijk maakt om NFT’s (non-fungible tokens) op de blockchain van Bitcoin te plaatsen.

  • Die technologie wint aan populariteit, waardoor er minder ruimte is in de transactieblokken van de blockchain. De hogere belasting van het netwerkt jaagt de transactiekosten de hoogte in, want gebruikers zijn bereid om meer te betalen om hun transactie zo snel mogelijk te laten verwerken.

Impact: De hogere transactievergoedingen zijn goed nieuws voor miners, want zij krijgen een hogere verloning om transacties te verifiëren. Dat kan op zijn beurt positieve gevolgen hebben voor de veiligheid en de snelheid waarmee transacties op de blockchain worden vervolledigd, doordat de hogere compensatie meer miners aantrekt. Dat was overigens de reden waarom Binance de tarieven heeft opgetrokken.

  • Maar de hogere transactiekosten maken het voor de gebruikers minder interessant om kleine aankopen te bekostigen met de cryptomunt. De cryptonieuwssite Crypto-insiders merkt op dat het Bitcoin Lightning Netwerk soelaas kan brengen. Die zogenaamde off-chain-oplossing maakt het mogelijk om kleine transacties buiten de blockchain om te verwerken. Dat gaat een stuk sneller en is goedkoper. (cv)
Meer
Lees meer...