De Amerikaanse president Donald Trump heeft een volgende stap gezet in zijn telecom-oorlog met Chinese telefoonmaker Huawei. Een nieuw decreet moet ervoor zorgen dat telefoons van buitenlandse makelij quasi-geband kunnen worden omdat ze zogezegd een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.
Huawei wordt niet vermeld, maar bij het ondertekenen van deze directe maatregel is dat voor iedereen duidelijk. Amerikaanse onderdelen mogen niet meer geïnstalleerd worden in apparaten van bepaalde bedrijven, Huawei dus, onder het mom van nationale veiligheid. Trump drijft daarmee een vete met Huawei door: hij verdenkt de Chinezen van spionagesoftware in Huaweis te installeren.
Bescherming van de VS
De officiële mededeling van het Witte Huis klinkt als volgt: “Deze regering zal al het mogelijke doen om Amerika veilig en welvarend te houden en om Amerika te beschermen tegen buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS.”
Trumps minister van handel, Wilbur Ross, zegt dat het decreet, dat al bijna een jaar op tafel ligt, gericht is “op de bescherming van de bevoorradingsketen tegen buitenlandse opponenten die mikken op de informatie- en communicatietechnologie.”
Maar Trump is dus wel de enige staatsleider die overgaat tot actie. Door een economische noodwet te gebruiken, wordt Huawei niet uit de winkelrekken gehaald, maar Huawei en 70 geaffilieerde bedrijven gaan wel op een soort zwarte lijst. Niemand op die zwarte lijst mag componenten en technologie van Amerikaanse bedrijven gebruiken zonder de toestemming van de Verenigde Staten.
epa
“Schandalig en oneerlijk”
Zowel de Chinese overheid als Huawei zelf hebben al gereageerd. Geno Shuang, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in China zijn de maatregelen van de Verenigde Staten tegen “specifieke Chinese bedrijven, schandalig en oneerlijk.”
“We willen de VS aanmoedigen om te stoppen met het onderdrukken van Chinese bedrijven onder het voorwendsel van veiligheidsmaatregelen. Ze zouden een eerlijke, ethische en niet-discriminerende manier van investeren moeten vinden.”
Huawei van hun kant, ontkennen alle beschuldigingen van spionage. “Wij participeren nooit in spionage en we laten ook aan ons personeel niet toe om te spioneren. We zouden ook absoluut nooit een achterpoortje installeren”, claimde Ren Zhenfei, de CEO van Huawei op CBS in Februari al.
….Guess what, that’s not going to happen! China has just informed us that they (Vice-Premier) are now coming to the U.S. to make a deal. We’ll see, but I am very happy with over $100 Billion a year in Tariffs filling U.S. coffers…great for U.S., not good for China!
Terwijl de traagheid van sommige vaccinatiecampagnes vooral te wijten is aan tekorten aan vaccins en scepticisme bij sommige mensen, hebben Japanse onderzoekers beslist om...