Trump blokkeert Huawei: decreet moet de ‘nationale veiligheid’ beschermen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een volgende stap gezet in zijn telecom-oorlog met Chinese telefoonmaker Huawei. Een nieuw decreet moet ervoor zorgen dat telefoons van buitenlandse makelij quasi-geband kunnen worden omdat ze zogezegd een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Huawei wordt niet vermeld, maar bij het ondertekenen van deze directe maatregel is dat voor iedereen duidelijk. Amerikaanse onderdelen mogen niet meer geïnstalleerd worden in apparaten van bepaalde bedrijven, Huawei dus, onder het mom van nationale veiligheid. Trump drijft daarmee een vete met Huawei door: hij verdenkt de Chinezen van spionagesoftware in Huaweis te installeren.

Bescherming van de VS

De officiële mededeling van het Witte Huis klinkt als volgt: “Deze regering zal al het mogelijke doen om Amerika veilig en welvarend te houden en om Amerika te beschermen tegen buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS.”

Trumps minister van handel, Wilbur Ross, zegt dat het decreet, dat al bijna een jaar op tafel ligt, gericht is “op de bescherming van de bevoorradingsketen tegen buitenlandse opponenten die mikken op de informatie- en communicatietechnologie.”

Spionage van Huawei?

De VS is niet het enige land dat Huawei beschuldigd van softwarespionage: ook in België is een onderzoek gevoerd naar de Pekinese apparatuur. Verrassing: er werden geen veiligheidsrisico’s vastgesteld en er kon geen spionagesoftare gevonden worden. Ook in Nederland loopt er momenteel nog een onderzoek.

Maar Trump is dus wel de enige staatsleider die overgaat tot actie. Door een economische noodwet te gebruiken, wordt Huawei niet uit de winkelrekken gehaald, maar Huawei en 70 geaffilieerde bedrijven gaan wel op een soort zwarte lijst. Niemand op die zwarte lijst mag componenten en technologie van Amerikaanse bedrijven gebruiken zonder de toestemming van de Verenigde Staten.

epa

“Schandalig en oneerlijk”

Zowel de Chinese overheid als Huawei zelf hebben al gereageerd. Geno Shuang, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in China zijn de maatregelen van de Verenigde Staten tegen “specifieke Chinese bedrijven, schandalig en oneerlijk.”

“We willen de VS aanmoedigen om te stoppen met het onderdrukken van Chinese bedrijven onder het voorwendsel van veiligheidsmaatregelen. Ze zouden een eerlijke, ethische en niet-discriminerende manier van investeren moeten vinden.”

Huawei van hun kant, ontkennen alle beschuldigingen van spionage. “Wij participeren nooit in spionage en we laten ook aan ons personeel niet toe om te spioneren. We zouden ook absoluut nooit een achterpoortje installeren”, claimde Ren Zhenfei, de CEO van Huawei op CBS in Februari al.

Handelsoorlog

De anti-Huawei-move lijkt dus vooral een volgende stap in de handelsoorlog tussen de VS en China. Eerder deze maand heeft Trump de handelstarieven op Chinese goederen scherp verhoogd. Zo’n 200 miljard aan Chinese import krijgt dus een extra prijskaartje. Op reactie uit China was het niet lang wachten: ook daar zal 60 miljard aan goederen extra getaxeerd worden: de maatregel gaat op 1 juni in. Trump en de Chinese president Xi Jinping ontmoeten elkaar normaal volgende maand.

Meer
Lees meer...