Trump dreigt Twitter-account te verliezen als hij presidentschap verliest

Donald Trump staat op het punt om de Amerikaanse presidentverkiezing te verliezen van zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Als het zover komt, zou hij in januari wel eens veel meer kunnen kwijtraken dan alleen zijn plaats in het Witte Huis. Twitter heeft namelijk laten weten dat Trump geen speciale bescherming meer krijgt als hij president is. Daardoor wordt de kans veel groter dat zijn account geblokkeerd wordt.

Het is geen geheim dat het favoriete medium van Donald Trump om te communiceren met zijn vele fans Twitter is. De Amerikaanse president heeft er maar liefst 88,5 miljoen volgers en overlaadt die met tweets die altijd gretig gedeeld worden.

Bescherming van verkozen functionarissen

Die tweets bevatten vaak onwaarheden, zetten aan tot haat of overtreden op andere manieren de gebruiksovereenkomst van Twitter. Toch heeft dat Trump nog nooit een schorsing opgeleverd van microblogsite. De reden daarvoor is dat Twitter een beleid heeft inzake nieuwswaardigheid dat bepaalde mensen beschermt. Het gaat dan om verkozen functionarissen met meer dan 250.000 volgers.

Omdat het in het publieke belang kan zijn om hun tweets te lezen, worden die niet verwijderd door Twitter en riskeren hun account ook geen ban. Als tweets van zo’n beschermde personen toch de regels overtreden, kan Twitter ze wel flaggen. Dan voegt het een melding toe waarin uitleg staat over de incorrecte beweringen in de posts.

Bescherming binnenkort kwijt

Binnenkort dreigt Donald Trump echter geen verkozen functionaris meer te zijn. Daarmee zou hij ook meteen zijn bescherming van Twitter verliezen. Dat bevestigde een woordvoerder aan de Britse website The Guardian. “Dit beleidskader is van toepassing op huidige wereldleiders en kandidaten voor een ambt, en niet op privéburgers die deze functies niet meer bekleden”, klinkt het.

Als Trump na januari op dezelfde manier blijft tweeten als hij nu doet, dreigt hij dus geen snel zijn account en zijn miljoenen volgers te verliezen. De voorbije dagen alleen al zijn tientallen van zijn tweets voorzien van een waarschuwing over desinformatie en leugens.

Vroeger ingrijpen?

Veel tegenstanders van Trump wil echter niet zo lang wachten. Zij vrezen voor schadelijke gevolgen door zijn ongegronde suggesties van kiezersfraude en vragen aan Twitter om nu al in te grijpen.

“We zijn bang dat, als Twitter geen actie onderneemt, de president erin zal slagen om de integriteit van onze democratische processen te delegitimeren”, klinkt het in een gezamenlijke brief van de Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law en de waakhond Common Cause aan Twitter-CEO Jack Dorsey. Die heeft laten weten binnenkort te zullen reageren.

Meer
Lees meer...