Twee vrouwen beschuldigen Chris Noth (Mr. Big uit ‘Sex and the City’) van verkrachting

Acteur Chris Noth, vooral bekend als Mr. Big uit Sex and the City, wordt door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting en seksueel misbruik. Het gaat om twee losstaande verhalen die dateren uit 2004 en 2015 en waarmee de vrouwen nu anoniem naar buiten zijn gekomen.

Chris Noth kreeg zijn eerste grote rol als acteur begin jaar 90 in Law & Order, maar is bij het grote publiek vooral bekend als Mr. Big, de love interest van Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), in de serie en films van Sex and the City. Die rol heeft hij – na lang speculeren – recent opnieuw opgenomen voor de reboot And Just Like That….

Het is dat optreden dat bij twee vrouwen akelige herinneringen naar boven bracht. Zij contacteerden de website The Hollywood Reporter om eindelijk hun verhaal te doen over Chris Noth. Beide vrouwen kennen elkaar niet en namen onafhankelijk van elkaar, en met enkele maanden tijd tussen, contact op met THR. Let op: de verhalen over de verkrachtingen zijn zeer expliciet.

Appartement in Los Angeles in 2004

Het eerste verhaal dateert uit 2004 en wordt verteld door een vrouw die door de site de schuilnaam Zoe krijgt. Zij is nu 40 jaar, werkt als journalist en contacteerde THR in augustus. Op haar 22ste werkte zij in Los Angeles voor een groot bedrijf dat regelmatig zaken deed met Noth. De toen 49-jarige acteur had zo het telefoonnummer van Zoe gekregen en liet meerdere berichten achter op haar voicemail.

Na enige tijd nodige hij de jonge vrouw uit aan het zwembad van zijn appartement in West Hollywood. Zij en haar vriendin gingen in op die uitnodiging. Eenmaal aar aangekomen gaf Chris Noth haar een boek dat ze het moest bekijken, omdat hij erover dacht om het verhaal te verfilmen. Iets later ging de acteur naar zijn appartement voor een dringend telefoontje. Toen vroeg hij aan Zoe om het boek naar zijn appartement te brengen en haar mening erover te geven.

Toen de jonge vrouw dat deed, werd ze echter meteen gekust door Chris Noth. Hoewel ze die kus niet erg vond, had Zoe geen zin in meer en dus zei ze dat ze terugging naar haar vriendin. Toen trok Noth haar naar hem toe en richting het bed, deed hij haar korte broek en bikinibroekje uit en verkrachtte hij haar van achteren terwijl zij haarzelf in de spiegel zag. “Het was erg pijnlijk en ik riep: ‘Stop!'”, zegt ze. “Dat deed hij niet. Ik zei: ‘Kun je op zijn minst een condoom omdoen?’, maar hij lachte me uit.”

Toen het voorbij was liep ze weg naar haar vriendin die een appartement had in hetzelfde gebouw. “Ik liep naar binnen en ging naar de badkamer en probeerde het bloed uit mijn shirt te krijgen. Mijn vriendin en iemand ander die was toegekomen wilden weten wat er was gebeurd. Ik zei: ‘Ik wil gewoon naar huis.'”, legt Zoe uit.

Hechtingen in ziekenhuis

THR sprak ook met de vriendin van Zoe. Zij bevestigt dat Zoe zich na het voorval helemaal anders gedroeg. Na lang aandringen, kon ze haar overtuigen naar het ziekenhuis en de politie te stappen. Daar moest Zoe hechtingen krijgen voor het bloeden. Iets later belde ze ook haar baas om te vertellen dat Chris Noth haar had verkracht. Zoe stond er wel telkens op dat iedereen het verhaal voor zich moest houden. Die toenmalige baas bevestigt aan THR ook dat dat telefoongesprek had plaatsgevonden.

Uiteindelijk zou het twee jaar duren tot ze voor het eerst hulp zocht bij het UCLA Rape Crisis Center. “Ik had het zo lang mogelijk verdrongen, en toen ging het echt niet goed met me en ging ik uiteindelijk naar de behandeling die het ziekenhuis had aanbevolen”, zegt ze. De directrice van dat centrum bevestigt aan THR dat Zoe bij hen geweest is in 2006.

Na enkele maanden stopte ze echter met langsgaan en begon ze de gebeurtenissen opnieuw te verdringen. Sinds 2018 groeit bij Zoe echter de behoefte om met haar verhaal naar buiten te komen. Reden daarvoor is het overlijden van haar moeder, die een soortgelijk trauma had meegemaakt en dat heeft meegenomen in haar graf.

Chris Noth (Mr. Big) en Sarah Jessica Parker (Carrie Bradshaw) in Sex and the City – Bron: HBO

New York in 2015

De tweede verkrachting dateert uit 2015 en wordt verteld door een vrouw die door The Hollywood Reporter Lily wordt genoemd. Op het moment van de feiten was zij 25 jaar en Chris Noth 60. Ze leerde de acteur kennen als serveerster in de VIP-sectie van de nu gesloten New Yorkse nachtclub No.8.

Lily was al jaren fan van Sex and the City en was dan ook gevleid toen ‘Mr. Big’ haar probeerde te versieren. Op een avond vroeg en kreeg hij haar nummer, waarna hij haar uitvroeg om te gaan eten. Aangekomen in het restaurant bleek de keuken echter al gesloten en dus dronken de twee iets. Toen de zaak helemaal sloot, stelde Chris Noth voor aan Lily om bij hem thuis nog iets te drinken.

“Het appartement was prachtig. We luisterden naar muziek en bekeken boeken over kunst en mode. Hij probeerde mij te versieren, iets wat ik eerst wel vermakelijk vond, al was hij ouder dan mij. Hij bleef echter proberen, proberen en proberen. Ik had misschien meer resoluut ‘nee’ moeten zeggen en vertrekken. Voor ik het wist, trok hij zijn broek naar beneden, stond hij voor me en duwde hij zijn penis in mijn mond”, zegt Lily.

De jonge vrouw wees Noth er toen op dat hij getrouwd was. “Hij zei dat het huwelijk een schijnvertoning is en monogamie niet echt is”, klinkt het. Daarna verkrachtte de acteur haar. “Hij had seks met mij langs achteren in een stoel voor een spiegel. Ik moest een beetje huilen toen het gebeurde. Wanneer het voorbij was, ging ik naar de badkamer en deed mijn rok aan. Ik voelde me vreselijk, helemaal misbruikt. Al mijn dromen met deze ster waar ik jarenlang naar opkeek, waren verdwenen.”

Voicemail en berichten

In de Uber naar huis belde Lily haar beste vriendin. “Ze klonk behoorlijk hysterisch”, zegt die aan THR. Lily liet haar vriendin de dag erna een voicemailbericht van Noth horen. “Ik hoop dat je gisteravond niets verkeerds hebt opgevat. We hadden plezier. Ik wil er gewoon zeker van zijn dat je het niet verkeerd opvat”, zou de acteur daarop gezegd hebben.

THR kon ook berichten inkijken die Chris Noth in 2015 naar Lily stuurde. “Ik wil je trouwens vragen of je genoten hebt van onze avond vorige week. Ik vond het heel leuk, maar ik weet niet goed hoe jij je voelde”, valt daar te lezen. Lily stuurde de acteur dat ze genoten had van zijn gezelschap, maar zich wel misbruikt voelde. Noth stelde vervolgens voor om daarover te spreken bij een etentje, iets wat Lily afwimpelde. Uiteindelijk hebben de twee elkaar nooit meer ontmoet en uiteindelijk stopte de acteur ook met sturen.

Reactie Chris Noth

The Hollywood Reporter nam ook contact op met Chris Noth om hem te confronteren met beide verhalen. In een verklaring ontkent hij de feiten en de beschuldigingen van de vrouwen.

“De beschuldigingen tegen mij die zijn geuit door individuen die ik jaren, zelfs decennia geleden heb ontmoet, zijn compleet onjuist. Deze verhalen kunnen van 30 jaar of 30 dagen geleden zijn … ‘nee’ betekent voor mij altijd ‘nee’, dat is een grens die ik niet heb overschreden. De ontmoetingen waren met wederzijdse toestemmingen. Het is moeilijk om geen vragen te hebben over de timing van deze verhalen die nu uitkomen. Ik weet niet zeker waarom ze nu opduiken, maar ik weet wel dit: ik heb deze vrouwen niet aangevallen”, klinkt het.

Meer
Lees meer...