Twitter geeft per ongeluk racistisch parodieaccount ‘Junior Disney UK’ gouden vinkje

Er is de laatste weken heel wat te doen rond de vinkjes op Twitter. Elon Musk besloot vorige week om alle zogenaamde “legacy” vinkjes weg te halen. Vervolgens kregen heel wat accounts hun vinkje terug. Het ging toen vooral om accounts met heel veel volgers. Maar daarbij kreeg een fout account een vinkje, tot groot ongenoegen van heel wat Twittergebruikers.

Je hebt het waarschijnlijk al gezien, heel wat geverifieerde accounts op Twitter zijn hun blauwe vinkje kwijt. Twitter doet dit in een poging om Twitter Blue aantrekkelijker te maken. Maar omdat er maar heel weinig bekende accounts bereid zijn om te betalen voor het vinkje, heeft Twitter nu bekende accounts hun vinkjes al terug gegeven. Maar dat verliep niet zonder problemen.

@DisneyJuniorUK

Sinds enkele maanden maakt Twitter gebruik van een systeem met vinkjes in verschillende kleuren. Daarbij krijgen overheden of politici nu een grijs vinkje en bedrijven een gouden vinkje (en een vierkante profielfoto). Ook @DisneyJuniorUK kreeg vanmorgen zo’n gouden vinkje, al ging het daar om een wel heel ongelukkige vergissing.

Het account @DisneyJuniorUK heeft namelijk niets met Disney te maken, integendeel zelfs. Het gaat om een racistisch parodieaccount, waarbij er in de vastgepinde tweets zelfs het n-woord gebruikt werd. Een korte scan van het account had dat dus al heel snel duidelijk kunnen maken. Maar toch kreeg het account een gouden vinkje, dat uitgelegd werd als: “Dit account is geverifieerd omdat het een officieel bedrijfsaccount is op Twitter.”

2.628 volgers

@DisneyJuniorUK had z’n account duidelijk wel gebaseerd op het originele account met exact dezelfde profielfoto en exact dezelfde coverfoto. Het account had met 2.628 volgers wel heel wat minder volgers dan het echte account van Disney Junior, dat 48.700 volgers telt.

De 2.628 volgers van @DisneyJuniorUK kregen wel te zien hoe het account reageerde op het gouden vinkje. “No f*cking way”, klonk het. Dit kan niet waar zijn. Iemand moet me knijpen.” Maar het plezier was van korte duur, want enkele uren later was het account verwijderd van Twitter. Ondertussen heeft het echte account van Disney Junior (@DisneyJunior) wel z’n gouden vinkje gekregen, inclusief een Disney-icoontje.

Meer
Lees meer...