Uma Thurman deelt geheim: “De abortus die ik als tiener liet doen, was de moeilijkste beslissing in mijn leven”

Actrice Uma Thurman (Pulp Fiction, Kill Bill) schreef gisteren een scherp en aangrijpend essay in The Washington Post waarin ze de nieuwe, superstrenge abortuswet van Texas veroordeelt. Daarin onthulde ze ook het verhaal over haar eigen abortus, die ze als jonge tiener heeft laten uitvoeren.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof stond eerder deze maand toe dat het verbod van de staat Texas op abortussen na zes weken van kracht werd. De wet bevat geen uitzondering voor verkrachting of incest. Privéburgers zijn bijvoorbeeld ook gemachtigd om personen aan te klagen die iemand zouden helpen om de procedure te krijgen.

Controverse

Een arts in San Antonio die toegaf de wet te hebben overtreden door een abortus uit te voeren na zes weken, wordt al geconfronteerd met twee rechtszaken die zijn aangespannen door inwoners van een andere staat. En er worden er nog meer verwacht.

De Pulp Fiction-ster Uma Thurman schreef in haar opiniestuk in The Washington Post dat ze zich gedwongen voelde om haar eigen verhaal over het ondergaan van een abortus te delen in de hoop de heisa rond de controversiële wet weg te trekken van de kwetsbare vrouwen op wie deze een directe impact zal hebben. “Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om in hun plaats in opstand te komen”, zegt ze.

Thurman vertelt dat ze in haar late tienerjaren per ongeluk zwanger was geraakt van een veel oudere man. Ze besprak alle mogelijkheden met haar familie en kreeg uiteindelijk een abortus van een meelevende Duitse arts.

Het verhaal

“Er zit zoveel pijn in dit verhaal,” schreef ze. “Het is tot nu toe mijn donkerste geheim geweest. Ik ben nu 51 jaar oud en ik deel het met jullie vanuit het huis waar ik mijn drie kinderen, mijn trots en vreugde, heb grootgebracht. Mijn leven is tot nu toe al heel bijzonder geweest. Soms gevuld met hartzeer, uitdagingen, verlies en angst, maar het is ook gekenmerkt door moed en medeleven, net zoals het leven van zoveel vrouwen eigenlijk.”

“Ik heb mijn prachtige kinderen verwekt bij mannen van wie ik genoeg hield en die ik genoeg vertrouwde om een kind mee op de wereld te zetten”, schrijft Thurman nog. “Ik heb geen spijt van het pad dat ik heb afgelegd. Ik prijs en steun vrouwen die een andere keuze maken. De abortus die ik als tiener heb laten plegen was de moeilijkste beslissing van mijn leven, een beslissing die me toen veel verdriet heeft gedaan en die me ook nu nog verdriet doet. Maar het was wel mijn weg naar het leven vol vreugde en liefde dat ik uiteindelijk heb mogen ervaren. De keuze om die vroege zwangerschap te beëindigen, stelde me in staat om op te groeien en de moeder te worden die ik wilde en moest zijn.”

Lees hier het volledig essay van Uma Thurman in The Washington Post.

Lees ook: Waarom het feit dat Argentinië deze week abortus legaliseerde zo belangrijk is

Meer
Lees meer...