Vaccin AstraZeneca biedt minder bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant

Het coronavaccin dat AstraZeneca en de Universiteit van Oxford ontwikkelen, lijkt weinig bescherming te bieden tegen milde ziekteverschijnselen veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse variant. Dat schreef The Financial Times vandaag op basis van een studie die maandag uitkomt.

Volgens een eerste studie biedt het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford minder bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse virusvariant dan voorheen gedacht. Volgens de meest recente gegevens biedt het vaccin maar beperkt bescherming tegen milde ziekte. De studie zal maandag pas worden vrijgegeven, maar The Financial Times kon vandaag al deels inzage verkrijgen.

“Kleinschalige studie”

Het gaat om een relatief kleine studie met een test die momenteel in de fase I/II zit. In het experiment werd het vaccin getest op meer dan 2.000 personen. Het ging vooral over jonge en gezonde mensen. Hoewel geen enkele persoon tijdens de test overleed of moest opgenomen worden, was er sprake van beperkte bescherming tegen de variant. AstraZeneca ontkent de berichtgeving niet, maar wijst er op dat de test nog getoetst moet worden door academici. Bovendien ging het om een bijzonder kleine steekproef.

De doeltreffendheid van het vaccin tegen ernstige ziekte door de variant kon volgens AstraZeneca niet goed worden onderzocht in de studie. Dit komt omdat de studie dus vooral gezonde mensen betrok. AstraZeneca gelooft wel dat het vaccin bescherming zal kunnen bieden tegen zwaardere complicaties van Covid-19. De afweerreactie van hun vaccin is namelijk vergelijkbaar genoeg met die van Covid-19-vaccins die dat wel al bewezen hebben, aldus het farmaceutisch bedrijf.

Nog even wachten op vaccins voor varianten

AstraZeneca en Oxford gaven wel al aan dat ze al begonnen zijn aan vaccins die speciaal gemaakt worden om de varianten te bestrijden. Die zouden snel door de ontwikkelingsfases geduwd worden om tegen deze herfst klaar te zijn.

De Zuid-Afrikaanse variant begon wetenschappers vorige maand bijzonder veel zorgen te baren vanwege haar hoge besmettingsgraad. Die zou nog besmettelijker zijn dan de Britse variant en maar liefst 70 procent meer besmettelijk zijn dan de ‘klassieke’ vorm van het coronavirus.

Meer
Lees meer...