Vakbonden De Lijn dreigen met stakingen vanaf 18 mei

De Lijn Bus
Isopix

De vakbonden van vervoersmaatschappij De Lijn dreigen met acties vanaf maandag 18 mei. Volgens hen zijn er niet genoeg veiligheidsmaatregelen genomen op de bussen tegen het coronavirus, zowel voor de chauffeurs als voor de passagiers.

De afgelopen tijd zag De Lijn door het coronavirus op zijn bussen een enorme daling van het aantal reizigers. Maar omdat de scholen vanaf maandag weer opstarten, verwacht De Lijn heel wat meer passagiers. “In winkels, scholen en bedrijven gelden er strenge coronaregels, maar op een bus mag je nog steeds doen wat je wil”, zegt nationaal ACOD-secretaris Rita Coeck in De Morgen.

De socialistische vakbond ACOD heeft samen met de christelijke ACV en de liberale ACLVB een brief geschreven aan Roger Kesteloot, directeur-generaal bij De Lijn. Daarin klagen ze de huidige situatie aan die volgens hen niet veilig genoeg is. De vakbonden dienden vorige week al een aanzegging in om vanaf maandag 18 mei tot acties te kunnen overgaan. “Als de situatie tegen maandag niet veilig is, dan rijden wij niet uit”, is Coeck duidelijk.

Veiligheid chauffeurs …

Voor de vakbonden zijn er twee breekpunten die maandag opgelost moeten zijn. Zo willen ze dat de chauffeurs tegen dan beter afgeschermd zijn van de reizigers. De bedoeling was om alle stuurposten af te dekken met een beschermende folie, maar dat is nog niet overal gebeurd.

De reden daarvoor zou zijn omdat een bestelling van beschermhoezen bij een Duitse leverancier is een late fase is afgesprongen. Daarom is De Lijn op zoek gegaan naar alternatieven. Momenteel wordt op sommige bussen PVC-folie gebruikt die vastplakt met Ducttape, schrijft Het Laatste Nieuws. Woensdag zit De Lijn-topman Kesteloot daarover samen met de vakbonden.

… en reizigers

Het tweede breekpunt gaat over de veiligheid van de reizigers. De vakbonden willen per bus een duidelijke limiet op het aantal toegelaten reizigers. Als die limiet bereikt is, zou vooraan op de bus de boodschap “volzet” moeten te lezen zijn zodat de chauffeur gewoon kan doorrijden aan bepaalde haltes. Nu mogen chauffeurs geen passagiers weigeren, zelfs als die aan de halte geen mondmaskers dragen.

Of het effectief tot een staking komt vanaf komende maandag zal afhangen van het overleg dat woensdag doorgaat tussen de directie en de vakbonden.

Gesponsorde artikelen