Left Right
scrollTop top

Van Aert en Meesseman Sportman en Sportvrouw van het Jaar


Emma Meesseman Wout van Aert
© Emma Meesseman en Wout van Aert – Bron: Isopix

Basketster Emma Meesseman en wielrenner Wout van Aert zijn op het Sportgala 2020 uitgeroepen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar. Daarnaast vielen ook de Belgian Cats (Ploeg van het Jaar), Charles De Ketelaere (Belofte van het Jaar), Philip Mestdagh (Coach van het Jaar) en Joachim Gérard (Paralympiër van het Jaar) in de prijzen.

Dat Wout van Aert uitgeroepen zou worden tot Sportman van het Jaar lag in de lijn der verwachtingen. De renner van Team Jumbo – Visma vocht terug na een zware blessure en kende een fenomenaal wegseizoen.

Zo won hij onder andere Strade Bianche, Milaan-Sanremo, het Belgisch kampioenschap tijdrijden, twee ritten in de Tour en twee zilveren medailles op het WK. Van Aert kreeg de voorbije weken al meerdere sportprijzen zoals de Vlaamse Reus, Flandrien van het Jaar en de Kristallen Fiets.

Met 1.049 punten haalde Wout van Aert het ruim voor voetballer Romelu Lukaku (526 punten) en collega-wielrenner Remco Evenepoel (441 punten). Voetballer Kevin De Bruyne en marathonloper Bashir Abdi vervolledigen de top vijf.

Emma Meesseman

Bij de vrouwen was het spannender, maar haalde uiteindelijk ook de topfavoriete het. Basketster Emma Meesseman won met haar Russische ploeg Ekaterinburg de Russische titel en bereikte met de Washington Mystics de play-offs van de WNBA. De meest indrukwekkende prestatie zette ze echter neer met de Belgische nationale basketbalploeg. Die wisten zich namelijk voor het eerst ooit te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Meesseman (826 punten) haalde het bij de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar voor haar ploegmate bij de Belgian Cats Julie Allemand (578 punten). Zij maakte afgelopen seizoen haar debuut in de WNBA bij de Indiana Fever en maakte daar meteen indruk. Wielrenster Lotte Kopecky (477 punten), tennisster Elise Mertens (396 punten) en zwemster Valentine Dumont (288 punten) vervolledigen de top vijf.

Belgian Cats

Het was overigens niet de enige keer dat de Belgian Cats in de prijzen vielen op het Sportgala. Ze kwamen namelijk uit de bus als Ploeg van het Jaar. Daarvoor versloegen ze de wielerploeg Deceuninck-Quick Step en de Belgische voetbalvrouwen de Red Flames.

Philip Mestdagh, trainer van de Belgian Cats, mocht met de prijs van Coach van het Jaar naar huis. Daarvoor klopte hij twee voetbaltrainers: Philippe Clement (Club Brugge) en Roberto Martinez (Rode Duivels).

De Ketelaere en Gérard

De trofee van Belofte van het Jaar ging wel naar een voetballer. Daar viel Club Brugge-speler Charles De Ketelaere in de prijzen. De 19-jarige aanvaller brak afgelopen jaar helemaal door met onder meer enkele belangrijke doelpunten in de Champions League. Hij laat veldrijder Thibau Nys en rallyrijder Grégoire Munster achter zich.

De titel Paralympiër van het Jaar tot slot is voor het derde jaar op rij voor rolstoeltennisser Joachim Gérard. Hij haalt het voor Peter Genyn (atletiek) en Ewoud Vromant (wielrennen).


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update