Van Langenhove officieel in verdenking gesteld wegens racisme: opgepakt en hele dag ondervraagd

Schild & Vrienden-kopman Dries Van Langenhove is door de onderzoeksrechter van Gent in verdenking gesteld wegens inbreuken op de antiracismewet. Dat gebeurt in het kader van een onderzoek naar zijn organisatie. Van Langenhove werd opgepakt en mocht na een dag vol ondervragingen beschikken onder voorwaarden. Van Langenhove werd verkozen als federaal parlementslid voor het Vlaams Belang.

Dries Van Langenhove werd vanmorgen vroeg thuis gearresteerd. De Gentse onderzoeksrechter liet hem pas in de namiddag vrij onder voorwaarden. Van Langenhove wordt officieel in verdenking gesteld wegens het overtreden van de antiracismewet, de negationismewet en de wapenwet. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen aan de kranten van Mediahuis.

Bezoek aan Kazerne Dossin

Justitie zou Van Langenhove ook opgelegd hebben om een bezoek te brengen aan Kazerne Dossin, het museum gewijd aan de Belgische geschiedenis van de Joden- en zigeunervervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens zijn advocaat zou Van Langenhove daarmee ingestemd hebben. Verder zou de Schild & Vrienden-voorman alles ontkennen.

“Niet parlementair onschendbaar”

Dries Van Langenhove legt deze week donderdag de eed af als federaal parlementslid. Het parket stelt dat hij daardoor niet parlementair onschendbaar wordt, aangezien het onderzoek al liep toen Van Langenhove een ‘gewone’ burger was in het najaar van 2018.

Pano-reportage  

De autoriteiten kregen Schild & Vrienden in het oog na de Pano-reportage van de VRT, waarin een groot aantal racistische, seksistische en nazistische uitlatingen in online groepen van de organisatie getoond worden. Daaronder waren ook foto’s met vuurwapens. Van Langenhove heeft altijd beweerd dat de reportage één grote lastercampagne tegen zijn organisatie was, die volgens hem geen waarachtig beeld over Schild & Vrienden vertoont.

Vlak na de uitzending vond er bij Van Langenhove al een huiszoeking plaats. Onder meer zijn computer en camera werden geconfisqueerd voor onderzoek. Ook bij minstens vijftien andere Schild & Vrienden-sympathisanten vonden er huiszoekingen plaats.

Meer
Lees meer...