Vechten binnenkort 100.000 Noord-Koreanen in Oekraïne?

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kwam met een opvallend voorstel voor zijn Russische collega-dictator, Vladimir Poetin. Kim is bereid 100.000 soldaten naar Oekraïne te sturen. In ruil wil hij Russisch graan en gas, om zijn haperende economie aan te zwengelen.

Het plan werd onthuld door kolonel Igor Korotsjenko, een militair expert die regelmatig tv-optredens maakt, bij televisiezender Rossiya 1: “Er zijn geruchten dat 100.000 Noord-Koreaanse vrijwilligers bereid zijn naar hier te komen en mee te vechten. We moeten niet verlegen zijn Kim Jong-un’s voorstel te aanvaarden.”

Weelde aan ervaring

“Als Noord-Koreanen willen deelnemen aan het conflict, met in Noord-Korea gemaakte artilleriestukken, zware raketsystemen en een weelde aan ervaring op het vlak van vernielen van de langeafstandswapens van tegenstanders, moeten we groen licht geven voor hun hulp”, zei Korotsjenko op Rossiya 1.

Eerder maakte Noord-Korea al bekend Rusland te zullen helpen bij reparaties van gebouwen en materiaal dat te lijden had onder de oorlog. Het Russische persagentschap Regnum weet ook dat extra strijdkrachten sturen nu op tafel ligt.

Concreet zouden de Noord-Koreanen toegevoegd worden aan de legers van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, de twee schurkenstaatjes die gebied in de Donbas bezitten, in het oosten van Oekraïne. Kim Jong-un heeft deze staten ondertussen ook erkend als soevereine en onafhankelijke staten.

Gevangenen

De toevoeging van 100.000 Noord-Koreaanse soldaten zou welkom zijn voor het regime van Vladimir Poetin. CIA-directeur William Burns verklaarde op 22 juli dat de Verenigde Staten de Russische verliezen op 15.000 doden en 45.000 gewonden schatten. Het Oekraïense leger schat dat totaal vandaag op 41.900.

Poetin is dus hopeloos op zoek naar vervangers. Eerder werden veroordeelde gevangenen al vrijgelaten en gevraagd om, in ruil voor een fikse geldsom, mee te vechten tegen de Oekraïners. Onder meer de beruchte privémilitie zou met dergelijk lokaas enkele soldaten hebben weten rekruteren uit de gevangenissen.

De ‘vrijwilliger’ krijgt zo’n 3.155 dollar aangeboden en amnestie in ruil voor zes maanden dienst. Als hij levend terugkeert althans”, meldt het onderzoeksplatform Organized Crime And Corruption Reporting Project. “En als ze de oorlog in Oekraïne niet overleven, zullen de families worden gecompenseerd met ongeveer 79.000 dollar”. 

Meer
Lees meer...