Verenigd Koninkrijk krijgt coronaproblemen maar niet onder controle: tweede, nog besmettelijkere coronavariant vastgesteld

In het VK is een tweede mutatie van het coronavirus opgedoken die nog besmettelijker is dan de vorige variant. Hij is al vastgesteld bij twee mensen die terugkwamen uit Zuid-Afrika. Het land beperkt reizen vanuit het land.

Het lijkt de Britten maar niet te lukken om het coronavirus onder de stolp te krijgen. Een halve week nadat er een mutatie was opgedoken die 70 procent besmettelijker is dan Covid-19 is er een tweede variant ontdekt “die nog besmettelijker is”. Dat kondigde minister van Volksgezondheid Matt Hancock woensdag aan op een persconferentie.

“Het virus wordt nog sneller doorgegeven en lijkt nog verder gemuteerd te zijn dan het nieuwe virus”, klonk het. Het land zet alle nieuwe gevallen in quarantaine en zet restricties op reizen vanuit Zuid-Afrika. Hancock vraagt iedereen die de afgelopen twee weken in Zuid-Afrika was of contact had met een Zuid-Afrikaan om in quarantaine te gaan. Hij voegt er wel aan toe dat geen een van de twee mutaties dodelijker is dan het huidige coronavirus.

Strengere maatregelen

Daarnaast legde hij strengere maatregelen op aan enkele Britse regio’s. “Het ziet er niet goed uit”, zei Hancock. Het aantal besmettingen gaat dan ook in een recordvaart omhoog in het VK. De afgelopen week kwamen er 57 procent meer besmettingen bij en dinsdag brak het land nog een record met bijna 37.000 gevallen in één dag. Een volledige lockdown vindt hij echter niet nodig omdat de nieuwe varianten “erg geconcentreerd” zijn.

Het VK is niet het enige land dat reizen vanuit Zuid-Afrika aan banden legt. Ook Duitsland en Nederland verboden de afgelopen dagen al alle vluchten vanuit het Afrikaanse land tot 1 januari. Of ook ons land maatregelen neemt, is nog niet duidelijk.

Meer
Lees meer...