Vincent Kompany verlaat Anderlecht. Waar ligt zijn toekomst?

De wegen van RSC Anderlecht en Vincent Kompany scheiden. Het clubicoon verlaat de Brusselse ploeg na twee jaar als trainer in onderling overleg. De voorbije dagen waren er al verschillende berichten over een eventueel vertrek van Kompany, maar tot nu toe was dat nog niet officieel. Het Engelse Burnley wordt nadrukkelijk genoemd als mogelijke nieuwe bestemming.

Na het seizoen 2018/2019 haalde RSC Anderlecht clubicoon Vincent Kompany terug naar het Astridpark als speler-coach. Na een slechte start kreeg de verdediger eerst Simon Davies en later Frank Vercauteren naast zich zodat hij zich meer op voetballen kon focussen.

Interne ontevredenheid

In de zomer van 2020 raakte Kompany voor de zoveelste keer geblesseerd, waarna hij besloot te stoppen als voetballer. Daardoor werd hij fulltime T1 van Anderlecht en dat na het slechte seizoen van de club sinds de jaren 30. Onder de leiding van Kompany moest de club, ondanks financiële problemen en wissels aan de macht, terug aan de top raken met veel eigen jeugd en mooi voetbal.

De voorbije twee seizoenen liet Kompany Anderlecht iets beter spelen. De recordkampioen eindigde op een vierde en derde plaats en speelde dit seizoen zelfs de bekerfinale, die het verloor van AA Gent. Toch was er geen volledige tevredenheid bij het nieuwe bestuur. Zo zou Kompany te positief hebben gesproken over de resultaten, terwijl de verwachtingen intern hoger waren. Daarnaast slaagde hij er nauwelijks in om nieuwe jeugdspelers te doen doorstromen, nochtans een van de hoofddoelstellingen. Dat Anderlecht de voorbije jaren uit financiële nood ieder jong talent meteen verkocht, is daar ongetwijfeld niet vreemd aan.

Gezamenlijke beslissing

“De club en de coach hebben samen het afgelopen seizoen geanalyseerd en de toekomstplannen besproken. Daarbij is gezamenlijk beslist om de wegen te laten scheiden. Dit gebeurt met veel wederzijds respect en dankbaarheid voor wat er samen bereikt werd”, laat RSC Anderlecht weten op zijn website. “De club wil Vincent Kompany oprecht al het beste wensen in zijn verdere carrière als coach. Hij was, is en blijft een icoon van de club en zal altijd een thuis vinden bij Royal Sporting Club Anderlecht.”

Burnley?

“Vandaag overheerst maar één gevoel: ik ben fier dat ik dit nieuwe hoofdstuk ben kunnen starten bij de club van mijn hart. Ik ben nu speler en coach van RSC Anderlecht geweest, maar ik blijf vooral een trouwe supporter van paars-wit”, voegt Kompany daar zelf aan toe.

Waar de toekomst van de 89-voudige Rode Duivel ligt, is nog niet geweten. Hij werd de voorbije weken meermaals in verband gebracht met het Engelse Burnley. Die club degradeerde echter uit de Premier League waardoor analisten dachten dat Kompany zou passen voor hun aanbod. Vermoedelijk komt er binnenkort meer duidelijkheid.

Zo neemt Anderlecht afscheid van Vincent Kompany:

Meer
Lees meer...