Dit is wat Vlamingen liever verbergen op hun datingprofiel

Bijna iedereen heeft al eens gebruik gemaakt van een datingapp of -platform. Het scrollen, lezen en klikken om de perfecte match te vinden, is echter niet altijd even makkelijk. Daar kan een bio of een persoonlijke beschrijving wel bij helpen. Maar wat delen mensen zoal op hun datingprofiel? Want Vlamingen houden sommige dingen liever voor zich.

Het is logisch dat je jezelf van de beste kant wil tonen op een datingapp. Daarom kies je de leukste foto’s uit en deel je de interessantste feitjes over jezelf. Uit een recent onderzoek van de datingapp Meetic blijkt dat bijna de helft van de Vlaamse singles (44 procent) weet wat ze zoeken in een potentiële partner. Maar daarbij wensen ze toch niet alle feiten te delen op hun datingprofiel.

Dating-profiel

Het lijkt erop dat we sinds de coronacrisis meer tijd hebben gehad om uit te zoeken wat we juist willen in een relatie. Daardoor zijn we eigenlijk zelfs iets kieskeuriger geworden. Zo geeft 2 op 5 Vlaamse singles sneller aan naar wat ze specifiek op zoek zijn op romantisch vlak. Opvallend is dat 1 op 5 ook sneller serieuze topics naar boven haalt op een date. Op die manier weten we meteen waar iemand staat in het leven. Maar geven we dit ook zo aan op ons datingprofiel? En zijn we vooral eerlijk in wat we zoeken? De cijfers geven aan dat Vlaamse singles hun profiel voor 80 à 90 procent invullen. Maar daarbij vallen wel enkele kleine onbeantwoorde vragen op.

Uit onderzoek van de dating-app Meetic blijkt dat 7 procent van hun gebruikers liever zijn ‘echtelijke status’ niet invult. Relatietherapeute, klinisch seksuologe, psychologe en Meetic-experte Chloé De Bie legt uit. “Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat er nog steeds een taboe rust op ‘gescheiden zijn’. Toch is het correct en volledig invullen van je datingprofiel net een hulptool voor het vinden van je ideale partner. Mensen zijn namelijk altijd op zoek naar gelijkenissen in hun toekomstige partner, iemand die hen begrijpt.”

1 op de 10 wil op zijn/haar/hun datingprofiel liever niet aangeven of er een kinderwens is. “Dat zou kunnen liggen aan het feit dat veel mensen zelf twijfelen of ze al dan niet kinderen willen”, zegt De Bie. “Iemand die heel graag kinderen wil zal dit zeker aanduiden, net zoals iemand die dat niet wil. De 10 procent die dit niet aanduidt, laat het antwoord een beetje in het midden. Zo laten ze zich mogelijk leiden door een goede match met hun ideale partner.”

“Eerlijk invullen is een must”

Uit dit onderzoek blijkt dus dat Vlaamse singles zoveel mogelijk op hun profiel invullen, maar dat ze toch enkele vragen liever voor zich willen houden.

Volgens relatietherapeute Chloé De Bie is je datingprofiel volledig invullen, en vooral eerlijk invullen, echter een absolute must. “De overgrote meerderheid van de singles begrijpt duidelijk dat het bij online daten van belang is je profiel zo volledig mogelijk in te vullen. Alleen zo vergroot je je kans op het vinden van een goede match en een grote liefde.”

Meer
Lees meer...