Voetbal kan zich niet losmaken van dreiging van matchfixing

De dreiging van matchfixing hangt nog steeds zwaar boven het voetbal. De problemen lijken de jongste twee jaar niet te zijn verminderd. Bovendien worden steeds vaker topcompetities en internationale wedstrijden in verband gebracht. Dat staat in een rapport van het Britse bureau Starlizard Integrity Services, gespecialiseerd in onderzoek naar ethiek in de sportwereld.

De studie was gebaseerd op 18.845 voetbalwedstrijden wereldwijd die tijdens de eerste zes maanden van dit jaar door het bureau werden geanalyseerd.

Alle categorieën

De analisten zeggen tijdens die periode 84 verdachte wedstrijden te hebben geïdentificeerd. Daarmee zou 0,45 procent van alle gespeelde wedstrijden mogelijk met matchfixing in verband kunnen worden gebracht.

Wedstrijden worden als een mogelijk toneel van matchfixing bestempeld wanneer er een aantal verdachte gokpatronen rond de ontmoeting moeten worden vastgesteld. De onderzoekers beklemtonen nog dat alle wedstrijden met een verdachte status een verder onderzoek zouden rechtvaardigen.

 De onderzoekers merken nog op dat de dreiging in alle categorieën van wedstrijden kan worden teruggevonden. Vastgesteld werd dat 31 procent van de verdachte games – 26 wedstrijden – zich in de hoogste niveaus van binnenlandse competities situeerden. 

Het meest zorgwekkend is volgens de analisten echter dat ook in het internationale voetbal de dreiging van matchfixing niet is uitgeroeid. Bij internationale ontmoetingen werden immers twaalf verdachte wedstrijden – 14 procent van het totaal – geïdentificeerd. De analisten wijzen er tenslotte nog op ook bij vriendschappelijke wedstrijden vijf verdachte games werden opgemerkt.

“Deze statistieken geven een inzicht in de omvang van vermoedelijke matchfixing in het voetbal”, beklemtoont Affy Sheikh, topman van Starlizard Integrity Services. “De resultaten van de studie tonen dan ook de noodzaak van een grotere toewijding bij de strijd tegen de altijd aanwezige dreiging van wedstrijdmanipulatie in de sport.”

Europa

Sheikh wijst er daarbij op nog op dat het percentage vermoedelijke manipulaties in het voetbal tijdens de eerste helft van dit jaar een status-quo vertegenwoordigt tegenover dezelfde periode de voorbije twee jaar. Het rapport merkt nog op dat de 84 verdachte wedstrijden in dertig verschillende landen werden gespeeld. Europa vertegenwoordigde echter het grootste aantal probleemwedstrijden.

“In totaal situeerden 41 van de verdachte ontmoetingen – 49 procent – zich in het gebied van de Union of European Football Associations (UEFA). In de regio van de Asian Football Confederation werden 21 wedstrijden – 25 procent van het totaal – als verdacht geregistreerd.

“Het is bijzonder verontrustend om te zien dat binnenlandse competities op het hoogste niveau van de wereldwijde voetbalsport zo prominent in de categorie verdachte wedstrijden aanwezig zijn”, werpt Sheikh nog op. “Dit zal misschien een einde helpen maken aan de algemene misvatting dat wedstrijdmanipulatie meestal alleen in de lagere divisies terug te vinden is.”

“De jongste resultaten gegevens moeten eraan herinneren dat een toegewijde en gezamenlijke inspanning noodzakelijk zal zijn indien men bij de strijd tegen het probleem van matchfixing op enige kans op succes zou hopen te kunnen rekenen.”

(kg)

Meer
Lees meer...