Voor je aan tafel gaat: blijkt dat kaas en cocaïne één en ander gemeen hebben

Mocht je van plan zijn om binnenkort een kaasplank te organiseren, altijd leuk tijdens de feestdagen, of gelijk wanneer, dan wil je dit misschien wel weten: kaas en cocaïne delen een substantie die ze allebei verschrikkelijk verslavend maakt. Voor ’t geval dat je je zou afvragen waarom je plots het hele bord (opnieuw) hebt leeggegeten. Gelukkig kan je geen overdosis kaas eten. 

Kan jij ook nooit één Babybel opeten, maar moet je meteen het hele zakje verorberen? Blijkt dat je niet alleen bent: aan Yale University in de Verenigde Staten gingen researchers op zoek naar het meest verslavende voedsel. Toen de 120 proefpersonen uit 35 soorten eten hun voorkeur hadden aangeduid, bleek dat de overgrote meerderheid van die ‘verslavende’ bevatte kaas. Uiteraard.

Verder onderzoek op meer proefpersonen gaf hetzelfde resultaat. Dus gingen ze op zoek naar de reden van die verslaving. En wat blijkt? Kaas en cocaïne delen een bestanddeel: caseïne. Dat zit in alle melkproducten, niet alleen kaas, en die caseine triggert het deeltje in je hersenen dat ook gestimuleerd wordt als je cocaïne gebruikt. Dat verklaart waarom we ook in één keer die fles drinkyoghurt uitdrinken.

De medewerkers van de studie zeggen dat: “Deze studie resulteerde in een aantal voorzichtige bewijzen dat niet alle voedingswaren even vatbaar zijn voor verslavingsachtig eetgedrag. Vooral verwerkte etenswaren delen kenmerken met verslavende drugs (zoals hoge dosissen en snelle absorptie van caseïne) en die worden geassocieerd met ‘voedselverslaving.'” Voor je in die kaasschotel duikt, zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Meer
Lees meer...