Voormalig VRT-journaalanker Martine Tanghe (67) overleden

Martine Tanghe, boegbeeld van de VRT-nieuwsdienst, is vanochtend overleden. Tanghe was 42 jaar lang de grande dame van de nieuwsdienst. Een kleine drie jaar geleden ging ze met pensioen. Recent was bij haar opnieuw kanker vastgesteld. Martine Tanghe werd 67 jaar.

Nadat Martine Tanghe aan de KU Leuven Germaanse filologie heeft gestudeerd, slaagde ze eind 1977 voor het beruchte journalistenexamen aan de toenmalige BRT. Op 1 februari 1978 ging ze ook effectief aan de slag bij de nieuwsdienst en enkele maanden later presenteerde ze al voor het eerst Het Journaal.

Haar eerste periode bij de BRT-nieuwsdienst combineert ze haar werk als journaalanker met veldwerk en maakt ze reportages in binnen- en buitenland. Daarvan is onder andere het moment bekend in 1984 waarbij Tanghe tijdens een betoging van uiterst-rechts in Schaarbeek klappen krijgt.

Algemeen Nederlands

Naast haar werk voor Het Journaal is Martine Tanghe ook bekend van de presentatie van Groot Dictee der Nederlandse Taal. Als journaalanker stond ze dan ook altijd bekend om haar perfecte uitspraak van het Algemeen Nederlands. Van 2008 tot 2011 presenteerde ze samen met Kobe Ilsen het discussieprogramma Volt. Daarnaast was ze ook een van de gezichten van talloze verkiezingsprogramma’s.

Eind 2011 werd voor het eerst kanker vastgesteld bij Martine Tanghe. Ze verdween daardoor enige tijd van het scherm, maar keerde in september 2012 terug. Eind 2020 verdween Tanghe definitief van bij de VRT-nieuwsdienst nadat ze met pensioen ging. Haar laatste uitzending lokte meer dan 2 miljoen kijkers.

Daarna keerde haar kanker terug, al wisten alleen enkele ingewijden dat. Martine Tanghe is deze ochtend thuis overleden.

Meer
Lees meer...