Vooruit blokkeert formatiegesprekken: Conner Rousseau vraagt duidelijker signaal

Conner Rousseau van Vooruit legt uit waarom zijn partij de rem zet op de federale formatiegesprekken. De partijleider benadrukt dat er meer zekerheid en duidelijke signalen nodig zijn voordat Vooruit verder wil onderhandelen.

Vooruit heeft besloten om voorlopig geen formatiegesprekken te starten voor een federale regering. Dit besluit zorgt ervoor dat informateur Bart De Wever nu als preformateur verder moet onderhandelen. Conner Rousseau, kopstuk van Vooruit, licht toe waarom zijn partij dit besluit heeft genomen.

“We hebben maar één gesprekje van amper twee uur gehad. Dat is bitter weinig om te weten waaraan je begint”, zegt Rousseau tegen VRT NWS. “We willen gerust constructief zijn, we willen hervormen, we willen de koopkracht van de mensen versterken. Maar dan moeten andere partijen ook wel uitspreken dat ze dat ook willen doen.”

Onzekerheden en vaagheid

Rousseau benadrukt dat Vooruit geen deel wil uitmaken van een centrumrechtse regering. “Als men spreekt over een centrumrechtse regering, dan heeft Vooruit daar geen plaats in en dan duwt men ons uit die formatie”, legt hij uit. Rousseau wijst erop dat er een duidelijker signaal nodig is over het project dat op tafel ligt. “Wij doen niet zomaar mee om mee te doen, wel om een verschil te maken.”

De informateursnota van De Wever bevat volgens Rousseau te veel vaagheden. “De coalitiepartners willen ‘fiscale rechtvaardigheid versterken’, maar er is nog niet uitgewerkt hoe dat moet”, zegt hij. Vooruit stelt voor om hogere belastingen voor de grootste vermogens in te voeren. “Als alleen ‘Janine Modaal’ dat zal moeten betalen, passen wij”, zegt Rousseau. Hij vraagt om een duidelijker signaal dat hun bezwaren gehoord worden.

Belang van gezondheidszorg

Gezondheidszorg blijft een cruciaal punt voor Vooruit, een punt waar volgens Conner Rousseau nog te weinig duidelijkheid over is. “Er staan nog zoveel mensen op de wachtlijsten, het personeel heeft het zo zwaar. We moeten de ambitie durven uitspreken dat we dat willen verbeteren”, besluit Rousseau.

Meer
Lees meer...