Vuelta 2022: Remco Evenepoel blaast tegenstand weg in tijdrit

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) heeft op een indrukwekkende wijze zijn eerste ritzege in een grote ronde gepakt. In de rode leiderstrui won hij de tijdrit in de Vuelta a España met grote voorsprong op zijn concurrenten. Primož Roglič (Jumbo-Visma) werd tweede op 48 seconden, Rémi Cavagna (Quick-Step Alpha Vinyl) vervolledigt het podium op 1 minuut. Zo staat Evenepoel halverwege de Ronde van Spanje nog steviger aan de leiding.

Na zijn sterke prestatie zondag op de steile slotklim Les Praeres vlak voor de rustdag was Remco Evenepoel de absolute topfavoriet voor de enige individuele tijdrit in de Vuelta a España. Grote concurrent op voorhand leek Primož Roglič te zijn. De Sloveen verloor nog nooit een tijdrit op Spaanse bodem en is olympisch kampioen tegen de klok.

Richttijd van ploegmaat Cavagna

De vroeg gestarte Rémi Cavagna van Quick-Step Alpha Vinyl zette een heel sterke richttijd neer voor zijn kopman. De Fransman bleef lang met de snelste tijd staan na zijn tijdrit van 30,9 kilometer. Aan het eerste tussenpunt bleken Pavel Sivakov en Primož Roglič exact even snel.

Maar dan was het wachten op de doorkomst van Remco Evenpoel. De jonge Belg blies daar de concurrentie al weg en bleek maar liefst 21 seconden sneller dan alles en iedereen. Ook aan de volgende tussenpunten zou de leider in deze Vuelta zijn voorsprong verder uitbreiden. Aan de streep had hij 48 seconden voorsprong op Roglič en 1 minuut op Cavagna. Het jonge duo Carlos Rodríguez en Pavel Sivakov van Ineos Grenadiers vervolledigde de top vijf van de rituitslag.

“Vuelta is al geslaagd, maar …”

In de stand vergroot Remco Evenepoel zijn voorsprong op dichtste achtervolger Primož Roglič tot 2’41”. Enric Mas (Movistar) volgt al op 3’03”. Na afloop sprak de nog steeds maar 22-jarige Belg van Quick-Step Alpha Vinyl voor het eerst duidelijk zijn ambities uit voor eindwinst in de Ronde van Spanje. “Mijn Vuelta is met deze ritwinst al geslaagd, maar we gaan proberen deze trui mee te nemen naar België”, klonk het in een eerste reactie.

Meer
Lees meer...