Waarom je nog een jaar hebt om Bitcoin te kopen

Om de vier jaar vindt er een Bitcoin halving plaats. Dit evenement halveert de beloning voor Bitcoinminers en verkrapt permanent de instroom van nieuwe Bitcoins naar de markten. Historisch gezien leidde de halving op termijn tot stevige prijsschokken. De volgende halving vindt volgend jaar plaats.

Why this matters: Hate it or love it, cryptomunt Bitcoin blijft een van de best presterende activa van de 21ste eeuw. De Bitcoin werd geboren uit de financiële crisis van 2008 als uitvinding van de anonieme computerwetenschapper Satoshi Nakamoto. Bitcoin zou dienen om banken en andere instituten als derde partij uit te schakelen bij betalingen en controle over geld en waarde terug aan het individu te geven. Eind vorig jaar was een Bitcoin nog bijna 69.000 euro waard. Vandaag blijft de koers van de cryptomunt rond de 24.000 euro hangen. Nog steeds een indrukwekkende opmars voor het 14-jarige activum.

Een van de meest verbazingwekkende eigenschappen van het zelfregulerende Bitcoinsysteem is de mogelijkheid om inflatie actief tegen te gaan. Bitcoin kent namelijk een ingebouwde schaarsheid. Zo ligt de totale mogelijke voorraad vast op 21 miljoen stuks. Miners konden er ondertussen al meer dan 19 miljoen delven. Zo klinkt het alsof Bitcoin binnen enkele jaren volledig zal gemined zijn. Niets is minder waar.

Het algoritme van het Bitcoinsysteem zorgt ervoor dat de nieuwe Bitcoins die miners krijgen voor hun activiteiten regelmatig worden ingeperkt. Het fenomeen manifesteert zich  telkens 210.000 blocks (blokken met transacties die miners verifiëren) aan de blockchain zijn toegevoegd. De toename van de hashrate (hoeveelheid energie die miners in het systeem pompen) wordt ongeveer om de vier jaar bijgesteld. De laatste Bitcoin zal dankzij dit inflatiedrukkende systeem pas rond het jaar 2140 gemined worden.

De vorige halving vond plaats op 11 mei 2020. Momenteel schatten experts dat de volgende wel eens op 16 mei 2024 zou kunnen plaatsvinden. De beloning voor miners zal vanaf dat moment van 6,25 Bitcoins naar 3,125 Bitcoins zakken. Ofwel van 134.493 naar 67.246 euro.

In elk geval verwachten de meeste Bitcoiners dat de volgende halving zal plaatsvinden tussen februari en juni 2024. Diezelfde Bitcoiners tonen zich enthousiast, want Bitcoin is momenteel relatief goedkoop, en heeft de gewoonte om enkele maanden na een halving een serieus opwaartse prijsschok te zien. Wie gelooft dat deze these klopt, slaat massaal Bitcoins in om uit deze marktbewegingen profijt te halen.

Smijt je spaargeld niet weg, maar koop zeker wat Bitcoin

Er zijn wel wat bedenkingen over de gevolgen van de volgende halving. Ten eerste beargumenteren steeds meer experten dat de traditionele prijscyclus van Bitcoin inmiddels doorbroken zou zijn door de stevige opmars van de derivatenmarkt van crypto. En hoewel Bitcoin eind 2020, enkele maanden na de halving van mei 2020, een enorme rally zag, werd die vooral opgezweept door Tesla’s beslissing om Bitcoin aan te kopen en zelfs te aanvaarden als betalingsmiddel.

Toch kunnen we ook beargumenteren dat het juist door de halving en de slinkende voorraad Bitcoins die op de markten circuleert, komt dat grote beleggers zoals Tesla, BlackRock, en instituten zoals JP Morgan in de cryptomunt gestapt zijn.

Het historische koersverloop van Bitcoin en de potentie van de cryptomunt om de traditionele financiën volledig door elkaar te schudden, zijn te krachtig om te blijven negeren. Wie fraude vreest, kan zich geruststellen met het feit dat de Europese Unie met grote spelers in de sector samenzit om transparantie en informatie over cryptogebruikers af te dwingen. Een snuggere belegger smijt zijn spaargeld niet weg om volledig over te schakelen naar crypto, zoals veel fanatiekelingen in 2021 deden, maar zal zeker wat Bitcoin kopen om een mooi instapmoment niet voorbij te laten gaan.

Meer
Lees meer...