Left Right
scrollTop top

Waarom Microsoft Windows 9 overslaat: luie ontwikkelaars


Waarom Microsoft Windows 9 overslaat: luie ontwikkelaars

Toen Microsoft eind vorige maand de nieuwe versie van Windows voorstelde, kon het eigenlijk maar met één feit echt verrassen: de naam. Windows 10, en niet Windows 9,  zou de opvolger worden van de huidige Windows 8.1. Waarom? Daar hebben we voorlopig het raden naar, maar onderstaande reden zou wel eens erg dicht bij de waarheid kunnen komen.

Op de sociale nieuwssite Reddit kwam gebruiker cranbourne met een op het eerste zich bizarre uitleg, die eigenlijk wel eens goed zou kunnen kloppen. Cranbourne is naar eigen zeggen een Microsoft-ontwikkelaar, en de code van programma’s zou Microsoft ertoe gedwongen hebben Windows 9 over te slaan. Het zou gaan om één enkel lijntje code:

Het probleem is de code if(version.StartsWith(“Windows 9”)). In mensentaal: indien de versie van Microsoft begint met een 9, dan moet de code voor Windows 95 of Windows 98 gedraaid worden. Op het eerste zicht lijkt het een belachelijke reden, maar indien er naar de code gezocht wordt op openbare codebronnen, dan blijkt de code op duizenden plaatsen gebruikt te worden.

Makkelijke compatibiliteit

Het blijkt een populaire code te zijn om nieuwe software op een makkelijke manier compatibel te maken met de nu bijna twintig jaar oude versies van Windows. Het lijkt bizar om daar een volledige naam voor te veranderen, zeker omdat de interne naam van Windows 7 bijvoorbeeld eigenlijk Windows 6.1 was. Maar heel wat ontwikkelaars noemen de uitleg echter geloofwaardig. Zeker omdat Windows 2000 bijvoorbeeld getroffen werd door een soortgelijke fout.

Voor deze code aan het licht kwam, nam iedereen aan dat Microsoft zich met versienummer 10 gewoonweg wilde distantiëren van Windows 8(.1), dat door het grote publiek werd uitgespuwd omwille van de grote veranderingen die werden doorgevoerd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…