Weet wat je koopt of bestelt: waarom mozzarella beter is dan feta!

Wie zomer zegt, zegt salades en wie salade zegt, zegt mozzarella. Of feta? Het zijn allebei lekkere kazen, maar ze bevatten ook heel wat calorieën, vet en zout. Welke van de twee is nu de gezondste: de Griekse feta of de Italiaanse Mozzarella?

Een Griekse salade met feta of toch een salade caprese met tomaat, basilicum en mozzarella, het klinkt allebei even gezond. Maar wil je nog iets van je summerbody maken deze zomer, ruil dan de feta even in voor de mozzarella. De Italiaanse kaas heeft een lager vetpercentage en meer eiwitten. Helemaal gezond is om voor beide kazen een light-variant te kiezen.

Lager vetpercentage

Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte. In kaas zitten veel verzadigde of ‘slechte’ vetten die het cholesterolgehalte doen stijgen. “Naast een lager vetpercentage, is Mozzarella ook rijker aan eiwitten, wat een betere verzadiging geeft,” vertelt Dejaeghere aan Newsmonkey. Maar ze raadt af om meteen meerdere bollen mozzarella naar binnen te werken. “Beide kazen bevatten relatief veel calorieën en vetten, je eet er dus best niet teveel van.”

iStock

Light is nog beter

Wie op restaurant een salade caprese of een Griekse salade bestelt, krijgt naar alle waarschijnlijkheid een even gezonde hoeveelheid kaas op zijn bord. “Gemiddeld eten mensen minder van fetakaas dan van mozzarella, dus per portie komt het zowat op hetzelfde neer.” Als je zelf salade maakt met een van de twee kazen, kan je voor een light-versie kiezen. Die is volgens Dejaeghere de gezondste: “Light-varianten van beide kazen bestaan en zijn een betere optie door het lagere vetgehalte.” Diëtiste Ria Vanderstraeten kan dat beamen: “Het is simpel. Wie de light-versie neemt, moet de keuze niet maken. Bovendien mag je de smaak ook niet vergeten, je moet het nog altijd willen opeten.” Wil je zelf opletten of je de gezondste variant in handen hebt, dan moet je volgens Vanderstraeten op drie voedingswaarden letten: een laag vetgehalte, een hoog eiwitpercentage en een laag zoutgehalte.

Meer
Lees meer...