WeTransfer is enorm handig, maar wat doen ZIJ eigenlijk met onze video’s en content? Is het wel 100% betrouwbaar?

Als je een bestand wil delen met je vrienden grijp je al snel naar WeTransfer. Je uploadt je bestand en krijgt dan een downloadlink die je kan sturen naar je vrienden. Supersimpel, maar heb je je al eens afgevraagd wat er ondertussen met je bestand gebeurt? Wat doet WeTransfer eigenlijk met dat filmpje dat we hebben doorgestuurd of die foto’s die we willen delen?

Soms werkt iets zo vlot en makkelijk dat je je er verder geen vragen bij stelt. Maar in tijden waarin sociale media zoals Facebook worden aangepakt op hun privacybeleid, is het misschien wel eens de moeite om te kijken wat WeTransfer eigenlijk doet met onze bestanden.

Het idee van WeTransfer is dat je bestanden makkelijk kan ‘doorsturen’ naar je vrienden. Al stuur je ze eigenlijk niet door. Althans, niet rechtstreeks. Je uploadt de bestanden op hun servers. Je kan dan een downloadlink sturen naar enkel die personen waarmee je het wil delen, en zij kunnen het dan op hun beurt weer downloaden van WeTransfer. Zonder downloadlink kan je niet aan het bestand en na zeven dagen vervalt de downloadlink, zodat je bestanden niet eindeloos lang kan downloaden. Allemaal veiligheidsmaatregelen zodat er niemand waarvan je het niet wil toch aan je bestanden kan. Maar wat dan met WeTransfer zelf? Het bestand staat op hun servers. Wat gebeurt er met onze bestanden als we die uploaden?

Kijken ze naar onze bestanden?

Als je de Terms of Service bekijkt (dat zijn die dingen die je nooit leest, maar altijd ‘akkoord’ op aangeeft), kom je al een hoop te weten. Als je een bestand uploadt, dan wordt dat op de WeTransfer-servers bewaard voor zeven dagen. “Na deze periode worden de bestanden voorgoed verwijderd om plaats te maken voor nieuwe bestanden”, staat er te lezen. Het overschrijven van jouw bestanden is een extra veiligheid die wordt ingebouwd.

WeTransfer zegt ook niet te kijken naar jouw bestanden, “tenzij het nodig is en in lijn is met het Privacy & Cookie Statement”. Daarmee wordt bedoeld dat ze, bijvoorbeeld, je bestanden kunnen bekijken om technische ondersteuning te kunnen bieden als er iets verkeerd gaat. Daarnaast blijven jouw bestanden uiteraard ook jouw bestanden: “WeTransfer claimt op geen enkele manier het eigendom over de content van je bestanden”. Dat niet alleen om copyright niet te schenden, maar zo beschermen ze zich ook tegen mogelijke illegale praktijken. “Jij bent volledig en alleen verantwoordelijk voor de bestanden die worden getransfereerd via WeTransfer.”

Getty Images

“Een kort verhaal nog korter maken”

Het komt er eigenlijk op neer dat ze jouw bestanden ongemoeid laten, zolang je je aan de regels houdt. Als ze klachten krijgen over een bestand of merken dat er mogelijks iets mis zou zijn, dan behouden zij wel het recht om bestanden te onderzoeken, aan een derde partij over te dragen of (al dan niet tijdelijk) te verwijderen van hun servers. Maar wie niets fout doet, moet niets vrezen. Dat antwoordt ook vicedirecteur van de ondersteuningsdienst van WeTransfer Nienke Koorn op hun site: “Als je je aan de regels houdt, houden wij onze handen van je bestanden”.

Het enige dat WeTransfer met je bestanden doet, is ze comprimeren om ze makkelijker te kunnen up- en downloaden. “Om een kort verhaal nog korter te maken”, zegt Koorn, “noch voegen we iets toe, noch passen we dingen aan. Jij bent de eigenaar van je bestanden en je bent dan ook als enige verantwoordelijk voor wat geupload wordt.” Er zijn zelfs nog extra maatregelen om je transfer zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo worden bestanden ook geëncrypteerd.

Nog een leuk weetje: WeTransfer is een Nederlands bedrijf. Het zijn dan ook de Nederlandse regels en wetten die gelden. “Als je voor het gerecht wordt gedaagd, zal dat dan ook in Amsterdam zijn”, staat er op de website. “We zien je graag eens in Amsterdam, maar liefst niet in de rechtbank.”

Getty Images
Meer
Lees meer...