Wimbledon sluit Russen en Wit-Russen uit van deelname

Het befaamde tennistornooi van Wimbledon zal Russische en Wit-Russische spelers dit jaar verbieden deel te nemen. Het is van Wereldoorlog II geleden dat dit voor het laatst gebeurde. Toen werden o.a. spelers uit Japan en Duitsland geweerd.

De gevolgen zijn niet mis. Vijf van de top-30 vrouwelijke spelers en vier hooggeplaatste mannen, mogen in Londen niet meedoen. Onder hen nummer vier Aryna Sabalenka. Zij was vorig jaar nog halve finaliste op Wimbledon. Bij de mannen zal de nummer twee van de wereld, Daniil Medvedev (foto), ontbreken.

Na het begin van de oorlog in februari werden Rusland en Wit-Rusland al snel uitgesloten van teamevenementen als de Davis Cup en de Billie Jean King Cup. Beide competities werden in 2021 nog gewonnen door Russische teams.

Twee andere Grand Slam-tornooien hebben voorlopig nog niet gecommuniceerd over plannen om Russen en Wit-Russen te weren. Het gaat om Roland Garros in mei en de US Open in augustus. De aankondiging van de Wimbledon-organisatie zou daar verandering in kunnen brengen.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne zijn Russische en Wit-Russische spelers in competitieverband blijven spelen. Wel worden naast hun namen geen vlaggen of landen meer geplaatst.

Eerder deze week al had de Boston Marathon eenzelfde verbod uitgevaardigd. Russische en Wit-Russische atleten werden ook uitgesloten van de Paralympics. Het Russische voetbalteam werd ook geschrapt uit de kwalificaties voor het WK voetbal.