Dit is de winnaar van ‘De Slimste Mens ter Wereld’

Na weken waarin verschillende records sneuvelden, was het vanavond eindelijk tijd voor de finale van De Slimste Mens ter Wereld. Daarin namen Ella Leyers, Delphine Lecompte en Catherine Van Eylen het tegen elkaar op voor de titel van de achttiende Slimste Mens ter Wereld en de derde vrouw in de geschiedenis van het programma.

Dit artikel bevat spoilers als je de finale van De Slimste Mens ter Wereld nog niet gezien hebt!

Er werd vanavond geschiedenis geschreven bij De Slimste Mens ter Wereld. Voor de derde keer in de geschiedenis van het programma ging een vrouw met de overwinning naar huis.

Catherine Van Eylen

Het was een spannende finale met drie dames die zicht tijdens het seizoen al meermaals bewezen hadden. Zo verbrak Ella overtuigend het record van de meeste afleveringen, imponeerde Catherine met haar kennis van jaartallen en charmeerde Delphine met haar nuchterheid en opvallende hoeveelheid algemene kennis.

De scores lagen de hele aflevering dicht bij elkaar, maar uiteindelijk deed Lutgart Simons Delphine de das om. Daardoor werd de finale gespeeld door Ella Leyers en Catherine Van Eylen. Maar er kan er maar eentje de beste zijn en dat is dit jaar Catherine Van Eylen. Zij mag zich een jaar lang De Slimste Mens ter Wereld noemen en volgt daarmee Lieven Scheire op.

Derde vrouw ooit

Nooit was De Slimste Mens ter Wereld zo vrouwelijk als dit jaar. Voor het eerst ooit stonden er namelijk evenveel vrouwen als mannen op de oorspronkelijke deelnemerslijst. Omdat het programma later Jan Verheyen en Jeroen Perceval moest vervangen door Tess Uytterhoeven en Bockie De Repper waren er in de praktijk zelfs meer vrouwen die hun kans mochten wagen.

Deze vrouwelijke editie krijgt dus ook een volledig vrouwelijke finale, een unicum in achttien seizoenen. De laatste jaren bereikten er met Danira Boukhriss Terkessidis, Eva De Roo, Olga Leyers, Goedele Wachters, Dalilla Hermans, Julie Colpaert, Michèle Cuvelier en Astrid Stockman al heel wat sterke vrouwen de finaleaflevering. Daarin moesten ze echter telkens nipt de duimen leggen.

Het was tien jaar geleden dat er nog eens een De Slimste Mens ter Wereld werd. In 2010 versloeg Linda De Win Peter Vandermeersch en Bent Van Looy in de finale. Twee jaar daarvoor was Annelies Rutten de eerste vrouwelijke winnares. Catherine Van Eylen is nu de derde in dat rijtje.

Meer
Lees meer...