De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een wet die TikTok in zijn huidige vorm verbiedt, waarna ook president Joe Biden de wet ondertekende. Het Chinese moederbedrijf ByteDance krijgt nog maximaal een jaar de tijd om de Amerikaanse tak te verkopen, maar zal de wet hoogstwaarschijnlijk aanvechten.
De stemming was opvallend overtuigend met 79 senatoren voor en 18 tegen. Een eerdere versie van de wet raakte namelijk niet door de Senaat. Deze keer werd de wet verpakt in een wetsvoorstel met steun voor Oekraïne, Taiwan en Israël, wat veel stemmen opleverde.
Later ondertekende president Biden, zoals eerder aangegeven, ook de wet. ByteDance heeft dan 270 dagen, met een mogelijke verlenging tot één jaar, om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Anders wordt de app verwijderd uit de appstores van Google en Apple.
Rechtszaak
TikTok is niet van plan om zich zonder slag of stoot te schikken. In een memo aan medewerkers kondigde topman Michael Beckerman aan dat het bedrijf de Amerikaanse regering voor de rechter zal dagen. TikTok noemt het verbod ongrondwettelijk omdat het de vrijheid van meningsuiting schendt.
Experts verwachten dat TikTok een goede kans maakt in de rechtbank. De juridische strijd kan wellicht jaren duren, waardoor de wet voorlopig opgeschort wordt.
Verkoop onwaarschijnlijk
De kans dat ByteDance de Amerikaanse tak van TikTok zal verkopen is klein. De Chinese overheid is hier resoluut tegen, omdat dit zou betekenen dat het algoritme dat het succes van TikTok drijft, vrijgegeven zou moeten worden.
Bezorgdheid over privacy
Westerse regeringen, met inbegrip van Europa, maken zich al langer zorgen over de privacyaspecten van TikTok. De app is enorm populair, maar er zijn veel vragen over de dataverzameling en de mogelijke toegang van de Chinese overheid tot die data.