Nieuwe stemming in de Amerikaanse Senaat over verbod op TikTok

De Amerikaanse Senaat staat voor een tweede stemming deze week over een mogelijk verbod op de populaire app TikTok. Die wordt verdacht van spionagepraktijken ten gunste van China op Amerikaanse burgers. Eerder werd een soortgelijke wetgeving door het Huis van Afgevaardigden aangenomen, maar is deze niet door de Senaat goedgekeurd.

Een herziene versie van de wet die TikTok zou verbieden in de Verenigde Staten is opnieuw aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Deze versie, aangepast ten opzichte van het vorige voorstel van iets meer dan een maand geleden, hoopt een brede steun in de Senaat te verkrijgen door enkele aanpassingen.

Details van de wet

De aangepaste wet is nu onderdeel van een wetsvoorstel dat ook steun biedt aan Oekraïne, Taiwan en Israël, in een poging om meer steun te vergaren in de Senaat. De nieuwe versie van de wet is ook wat flexibeler gemaakt.

In het oorspronkelijke voorstel moest het Chinese moederbedrijf ByteDance de Amerikaanse tak van TikTok binnen zes maanden verkopen. Gebeurde dat niet, dan zou de app niet langer beschikbaar zijn in Amerikaanse appstores zoals de Google Play Store en Apples App Store. Deze termijn is nu verlengd tot negen maanden, met de mogelijkheid voor de president om een eenmalige verlenging van nog eens negentig dagen toe te staan. Daardoor heeft ByteDance effectief twaalf maanden de tijd heeft om een oplossing te vinden.

Senaat en president

De nieuwe wet werd met een ruime meerderheid van 360 stemmen voor en 58 tegen aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, wat meer is dan bij het vorige voorstel (352-65). Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat, waar het opnieuw een nipte stemming kan worden. Als de Senaat de wet goedkeurt, gaat deze ter goedkeuring naar president Joe Biden gaan, die al heeft aangegeven dat hij een dergelijk verbod zal steunen.

Meer
Lees meer...