Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt met overgrote meerderheid voor verbod op TikTok, al is er een achterpoortje

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een overgrote meerderheid over beide partijen heen ingestemd met een wetsvoorstel dat in de toekomst kan leiden tot een nationaal verbod op de applicatie TikTok. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat. Als die het ook goedkeuren, heeft moederbedrijf ByteDance zes maanden de tijd om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Gebeurt dat niet, dan zal de populaire applicatie verboden worden in de VS.

Huis van Afgevaardigden: De strijd tegen de applicatie TikTok, die door zo’n 170 miljoen Amerikanen wordt gebruikt, wordt opgedreven. Het wetsvoorstel dat door het Huis van Afgevaardigden is aanvaard zal TikTok verbieden in Amerikaanse appstores Play Store van Google en de App Store van Apple. Alleen als de Amerikaanse tak van TikTok wordt afgesplitst van het Chinese moederbedrijf ByteDance zal het verbod niet doorgaan. Zo’n verkoop lijkt in China voorlopig geen optie.

  • In het Huis van Afgevaardigden stemden 352 politici voor en 65 tegen. Bij die tegenstanders zaten 50 Democraten en 15 Republikeinen.
  • De tegenstanders zijn een bonte verzameling afgevaardigden met de meest uitgesproken meningen aan beide zijden van het spectrum. Heg gaat onder andere om de eerder linkse Democratische Squad, met als bekendste vertegenwoordigers Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan Omar. Daarnaast stemden ook far-right Republikeinen zoals Matt Gaetz, Marjorie Taylor Greene en andere leden van House Freedom Caucus tegen een verbod.
  • Die laatsten volgen daarbij het advies van Donald Trump, die vreest dat een verbod op TikTok Meta – het moederbedrijf van Facebook en Instagram – nog machtiger zal maken. Die ommekeer is best opmerkelijk want Trump stuurde in 2020 zelf nog aan op een verbod of verkoop. Een groep rond toplui van Walmart en Oracle leek toen bereid de Amerikaanse tak van TikTok te kopen, maar door juridische problemen en het einde van het presidentschap van Trump kwam het nooit zo ver.

Toekomst? Nu het Huis het wetsvoorstel heeft goedgekeurd, is het aan de Senaat. Het is moeilijk in te schatten hoe zij zullen stemmen. Als ook de Senaat het verbod goedkeurt, gaat het wetsvoorstel naar president Joe Biden. Die gaf af al aan in te zullen stemmen met zo’n verbod.

  • Als het wetsvoorstel helemaal aanvaard is, heeft ByteDance 165 dagen de tijd om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. In tussentijd zal de app zijn gebruikers proberen motiveren om zich te verzetten tegen een eventueel verbod.
  • Als zo’n verkoop er niet komt, zal TikTok in de VS niet meer beschikbaar zijn in appstores. Via omwegen zal de app dan wel nog even beschikbaar zijn, maar na updates zal ook dat niet blijven duren.
Meer
Lees meer...