Xiaomi voorspelt duurdere smartphones door chiptekort

De extra kosten die het wereldwijde tekort aan chips met zich meebrengt, zal op termijn doorgerekend worden aan de consument. Dat heeft Wang Xiang, topman van Xiaomi, gezegd tijdens een recente earnings call.

De coronapandemie zorgde ervoor dat wereldwijd de vraag naar computerchips enorm toenam. Doordat mensen overal gingen thuiswerken, werden heel wat meer techproducten verkocht. Op het zelfde moment zorgde de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten ervoor dat productiecapaciteit, die grotendeels in Azië ligt, niet kon worden opgeschaald.

Aanvankelijk slaagde de industrie er nog in om dat tekort op te vangen door minder computerchips te maken voor de auto-industrie, die kortstondig was stilgevallen door de coronacrisis. Toen de vraag naar auto’s opnieuw toenam, breidde het probleem zich echter snel uit naar de volledige elektronica-industrie. Dat zorgt nu al voor een probleem bij de productie van onder andere huishoudapparaten, maar ook bijvoorbeeld de PlayStation 5.

Xiaomi

“We zullen doorgaan met het optimaliseren van de kosten van onze hardwareapparaten, dat is zeker”, noteerde Reuters vorige week uit de mond van Xiaomi-topman Wang Xiang. “Om eerlijk te zijn, zullen we ons best doen om de consument de best mogelijke prijs te bieden. Maar soms moeten we in verschillende gevallen een deel van de kostenstijging doorberekenen aan de consument.”

Xiaomi is voor zijn chips afhankelijk van Qualcomm. Zij hebben echter al enige tijd moeite om aan de grote vraag van al hun afnemers te voldoen. Het bedrijf levert namelijk aan heel wat grote smartphonemerken. Toch blijft Xiaomi optimistisch. “We voelen de druk, maar het ziet er goed uit”, besloot Wang Xiang.

Meer
Lees meer...