Left Right
scrollTop top

Waarom populaire YouTuber David Dobrik duizenden subscribers, sponsordeals en samenwerkingen verliest


David Dobrik
© YouTube VIEWS

De populaire YouTuber David Dobrik ligt zwaar onder vuur nadat een vrouw naar buiten kwam met haar verhaal. Zij vertelde dat ze verkracht werd door Dominykas Zeglaitis, een lid van de Vlog Squad, tijdens het maken van een video voor David Dobrik.

David Dobrik is een van de populairste YouTubers van het moment. Maar de laatste weken komen er steeds meer verhalen naar buiten waardoor de YouTuber en zijn vrienden onder vuur komen te liggen. En die beschuldigingen worden steeds serieuzer.

Vlog Squad

David Dobrik startte zijn carrière in 2013 op Vine, maar maakte al snel de overstap naar YouTube. Daar maakt hij video’s met zijn vrienden onder de naam Vlog Squad. Die video’s zijn deels scripted en deels geïmproviseerd. Die combinatie werd een succes en zorgde ervoor dat David Dobrik uitgroeide tot een van de grootste YouTubers ter wereld. Op dit moment heeft hij bijna 19 miljoen subscribers en werd hij zelfs door Forbes gezien als een van de 30 Under 30.

Maar de laatste weken komen er steeds meer verhalen bovendrijven die de populaire YouTuber in diskrediet brengen. Het begon met de getuigenissen van Nick Keswani en Seth Francois. Twee leden van de Vlog Squad. Nick Keswani, aka BigNik, vertelde over hoe hij “gebruikt werd als een boksbal” en dat het zo ver ging dat hij zich depressief en suïcidaal voelde. Francois vertelde dan weer in een podcast over hoe hij door Dobrik gedwongen werd om “racistische stereotiepe moppen te maken” en hoe hij zonder dat hij er toestemming voor had gegeven moest kussen met Jason Nash, een ander lid van de Vlog Squad.

Verkrachting

Hannah (pseudoniem), die in 2018 te zien was in een video van Vlog Squad, deed haar verhaal bij Insider. Ze werd ingeschakeld als figurante voor een video waarin Dominykas Zeglaitis zijn eerste trio zou hebben. Op dat moment was David Dobriks kanaal op YouTube stevig aan het groeien. Hij had toen zowat 10 miljoen subscribers en kon steeds meer mensen bekoren op het platform.

De video waar de toen 20-jarige Hannah aan meewerkte, was half-scripted. In de video speelde Dominykas Zeglaitis (aka Durte Dom) een seksverslaafde. Hannah en enkele van haar vrienden werden door Zeglaitis gecontacteerd via Instagram met de vraag of ze geïnteresseerd was in een hook-up. Voor ze instemden, vroegen de vrouwen om geen “sexy stuff” op te nemen in de video. Daarop antwoordde Zeglaitis dat hij “misschien wel een foto zou moeten maken als bewijs voor Dave (David Dobrik, red.)”.

Dronken gevoerd

In eerste instantie probeerde Zeglaitis Hannah in z’n bed te krijgen door haar toestemming te vragen. Hannah stemde niet in, waarna Zeglaitis bleef aandringen op een kus. Uiteindelijk gaf Hannah toe en gaf ze Zeglaitis een kus waarna ze terugkeerden naar de rest van de groep.

Vervolgens werd Hannah dronken gevoerd. YouTubester Trisha Paytas, die op dat moment een koppel vormde met Jason Nash van de Vlog Squad, was ook aanwezig en bevestigt dat het (voor de Amerikaanse wet) minderjarige meisje dronken gevoerd werd. Enkel Hannah kreeg te drinken, haar vriendin Sarah was hun chauffeur en dronk bijgevolg niet. Sarah zag alles dus gebeuren en getuigt: “Ze dronk veel op eigen initiatief, maar er waren momenten waarop Zeglaitis duidelijk probeerde om haar meer te laten drinken.”

Toen Hannah al enkele glaasjes op had ging ze samen met Zeglaitis en een ander meisje naar zijn slaapkamer. Sarah zag er geen graten in omdat ze niet alleen was met Zeglaitis. Uiteindelijk had ze daar seks met Zeglaitis. Op dat moment was Hannah te dronken om haar toestemming te geven. De verkrachting zelf werd niet opgenomen in de vlog. Maar in de video was wel te zien hoe Hannah en Audrey met Zeglaitis naar de slaapkamer gaan. De beelden werden dan zodanig bewerkt dat het leek alsof Zeglaitis een trio had met de meisjes.

Rest keek toe

Sarah vertelt verder dat toen Hannah met Zeglaitis in de slaapkamer was, de andere leden van de Vlog Squad herhaaldelijk de deur open deden om te kijken. “Ze gaf duidelijk geen toestemming voor de seks, maar al helemaal niet voor meerdere mannen die erop toekijken.” Hannah zelf herinnert zich niets van de feiten. Maar Audrey, die ook in de kamer was, heeft alles zien gebeuren. Daarover vertelt ze dat Hannah het bewustzijn verloor en dat Audrey op dat moment “overnam” van Hannah, waardoor Zeglaitis haar met rust liet.

Toen Zeglaitis en Audrey klaar waren verlieten ze de kamer en lieten ze Hannah alleen achter. Ze moest uiteindelijk door haar vriendinnen ondersteund worden om naar huis te kunnen gaan. Toen Hannah weer bij bewustzijn was, wist ze niets meer van wat er gebeurd was. Toen ze de vlog later zag op YouTube, was dat dan ook een hele shock. In de video waren beelden opgenomen van de andere leden van de Vlog Squad die aan de deur stonden te luisteren en grappen maakten over het “trio” van Zeglaitis met de twee meisjes. Nadat ze de video gezien had, vroeg Hannah meteen om hem offline te halen, wat ook gebeurde. Maar op dat moment had de video al meer dan 5 miljoen views.

Dominykas Zeglaitis deelde een week geleden (en dus voor het verhaal over de verkrachting verscheen) een video waarin hij de eerdere beschuldigingen over de Vlog Squad aanhaalt. In die video zegt hij ook vaag dat hij “fouten” heeft gemaakt. Daarbij klinkt het allemaal heel onschuldig en dus niet als verkrachting, wat het later bleek te zijn.

Let’s Talk

Op de dag waarop Insider het nieuws over de verkrachting bekendmaakte, brak David Dobrik zijn stilte. In de video haalt hij de verkrachting niet expliciet aan, maar tussen de lijnen is er wel een reactie op te horen. In de video, die Dobrik Let’s Talk doopte, verwijst hij naar het belang van toestemming. “Iedereen die in de video’s verschijnt, heeft zijn of haar toestemming gegeven”, benadrukt Dobrik.

Maar soms haalt hij video’s offline. Omdat mensen van gedacht veranderen en niet meer te zien willen zijn in de video. Of in andere gevallen staat Dobrik zelf niet meer achter een video. In zijn Let’s Talk-video verontschuldigt Dobrik zich expliciet tegenover Seth. Daarna gaat hij vluchtig in op de situatie met Dominykas Zeglaitis. Daarbij laat hij weten dat het contact verwaterd is omdat hij afstand heeft genomen. Dat deed hij omdat hij het “niet eens was met de acties van Zeglaitis”.

“Ik kan niet achter enige vorm van wangedrag staan. Ik ben erg teleurgesteld in enkele van mijn vrienden en daarom heb ik beslist om afstand van hen te nemen.” Dobrik besluit zijn korte reactie met: “Ik probeer met elke video die ik maak mensen blij te maken en te inspireren. Het spijt me als ik jullie heb teleurgesteld. Zulke dingen zullen niet meer gebeuren. Ik heb geleerd uit mijn fouten en ik geloof dat daden sterker zijn dan woorden. Dus ik zal bewijzen dat ik deze fouten niet meer zal maken.”

Nasleep

De mooie woorden van David Dobrik konden echter niet baten, want sinds de video verscheen, is Dobrik al heel wat lucratieve deals kwijtgespeeld. Zo had hij sponsordeals met onder andere HelloFresh, EA Sports en Dollar Shave Club. Die drie bedrijven beslisten al om zich terug te trekken.

Daarnaast zetelde David Dobrik ook in de raad van bestuur van Dispo, een foto-app die hij mee oprichtte. Daar heeft hij een stap teruggezet. In een statement dat het bedrijf gaf aan The Information omschrijven ze het als volgt. “David heeft beslist om een stap terug te zetten uit de raad van bestuur en het bedrijf te verlaten om de groei van het bedrijf niet te belemmeren. Het team achter Dispo, het product en vooral onze gemeenschap willen bouwen aan een diverse, inclusieve en empowering wereld.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  136.069.313
 • Aantal
  doden
  2.937.292
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  939.309
 • Aantal
  doden
  23.636