Na het succes van Zeger in ‘Kamp Waes’: ook deze celebrities stotter(d)en

We zien het weinig. Stotteraars die hun weg vinden naar de televisie. Maar dat klopt niet, want die zijn er wel degelijk. In het razend populaire Kamp Waes won kandidaat Zeger heel Vlaanderen voor zich, maar hij is lang niet de enige stotteraar in de showbizzwereld.

Stotteren is iets waar niet vaak over wordt gepraat, maar toch is het alomtegenwoordig. Ook deze celebraties hebben of hadden er volgens de Amerikaanse Stuttering Foundation ooit last van.

Ed Sheeran

Giphy

De Britse zanger Ed Sheeran had als kind enorm veel last van stotteren. Hij overwon het grotendeels door op 9-jarige leeftijd het volledige album ‘The Marshall Mathers LP’ van Eminem vanbuiten te leren. Tijdens een benefietgala in New York zei hij er het volgende over: “Eminem rapt heel snel, heel melodisch en heel ritmisch. Dat hielp.”

Nicole Kidman

Giphy

Ook de Australische actrice Nicole Kidman, bekend uit films als Australia en Bombshell, had er als kind last van. Toen ze ouder werd verminderde het, maar Kidman ondersteunt de Stuttering Foundation nog steeds heel sterk.

Chris Martin

Tumblr

De Coldplayzanger stotterde als kind, en heeft er nu ook nog soms last van. Zingen en creatief bezig zijn helpen hem daarbij.

Noel Gallagher

Giphy

Noel Gallagher is altijd al open geweest over heel wat dingen uit zijn jeugd. Zo ook over het stotterprobleem dat hij als kind had. Zowel Noel als zijn grotere broer Paul stotterden enorm als kind. Ze hebben het allebei afgeleerd door jarenlang spraaktherapie te volgen.

Kendrick Lamar

Giphy

Ook rapper Kendrick Lamar stotterde als kind. Maar dat liet hij niet in de weg staan van zijn passie voor poëzie en muziek. Integendeel: muziek help hem juist om zijn stotterprobleem te verhelpen. Ook hij begon met rappen, om zo woorden met meer ritme aan te leren. Gelukkig is hij daar nadien nooit meer mee gestopt!

Marilyn Monroe

Giphy

Actrice Marilyn Monroe stond vroeger bekend om haar breathe voice. Dat komt doordat Monroe jarenlang spraaktherapie heeft moeten volgen om van haar gestotter af te geraken. Daar heeft ze aangeleerd om meer op haar adem te letten dan op haar spraak. De rest is geschiedenis.

Elvis Presley

Giphy

Last but not least: Elvis Presley. In een interview uit 1956 praat hij over zijn stotterprobleem: “Altijd als ik opgewonden ben over iets, dan begin ik een klein beetje te stotteren.” Blijkbaar was dat ook te horen tijdens een van zijn opnames, waarin hij zichzelf tijdens bindteksten een aantal keer moet herpakken. Maar ondanks zijn stotterprobleem heeft Presley nooit opgegeven, en is hij 43 jaar na zijn dood nog steeds een van de populairste artiesten ooit.

Meer
Lees meer...