Zo rijk zijn onze Vlaamse politieke partijen. Cijfers om van te duizelen …

De N-VA heeft als grootste partij van Vlaanderen een vermogen van bijna 39 miljoen euro opgebouwd. Daarmee is de partij van Bart De Wever bijna vijf keer zo rijk als de VVD van Mark Rutte, de grootste partij van Nederland. Ook de CD&V zit er warmpjes bij.

Politicoloog Jef Smulders (KU Leuven) heeft berekend dat de N-VA momenteel zo’n 38.793.792 euro bezit. Dat is ongeveer vijf keer zoveel als de VVD, de grootste partij van Nederland, bezit. Meer nog: de N-VA heeft een groter vermogen dan alle Nederlandse partijen samen. Dat meldt de VRT.

Ook bij CD&V hebben ze niets te klagen: de Vlaamse christendemocraten zijn met 16.499.132 euro ongeveer dubbel zo rijk als hun Nederlandse zusterpartij CDA. Op de derde plaats staat de sp.a met 15.890.355 euro, gevolgd door Open Vld met 10.538.100 euro. Opmerkelijk, want de Vlaamse partijen vertegenwoordigen samen zo’n 7 miljoen kiezers, terwijl dat in Nederland zo’n 17 miljoen stemgerechtigden zijn. Naast Spanje zijn er in heel Europa nergens politieke partijen met zoveel geld.

Buffer tegen corruptie

Afschaffen, zou je denken? Dat zou een stap achteruit zijn, want in de tijd dat politieke partijen nauwelijks geld kregen van de overheid, haalden ze hun inkomsten vooral bij bedrijven. Dat leidde tot misbruiken en corruptieschandalen zoals Uniop en Agusta zo’n 25 jaar geleden. Sindsdien mogen Belgische partijen amper nog giften van privébedrijven krijgen. Daarom krijgen ze meer subsidies van de staat: tot 90 procent van de totale inkomsten van een partij bestaat uit overheidsgeld. De grootste sponsor is dus de belastingbetaler.

“Meer dan ze nodig hebben”

“Partijen krijgen in België meer middelen binnen dan ze nodig hebben om de partij te onderhouden”, zei Smulders. “Zo huurde de N-VA tot enkele jaren geleden kantoren, maar dat gebouw hebben ze ondertussen gekocht. Omdat ze niet het hele gebouw gebruiken, worden de andere verdiepingen verhuurd. Zo heeft N-VA voor zichzelf nog meer inkomsten gecreëerd.”

Meer
Lees meer...