Left Right
scrollTop top

Zuid-Koreaanse zender MBC biedt verontschuldigingen aan na misplaatste foto’s tijdens openingsceremonie Olympische Spelen


Oekraïne openingsceremonie
© AP Photo/David J. Phillip (via Isopix)

De Zuid-Koreaanse zender MBC heeft zich moeten verontschuldigen na de uitzending van de vlaggenparade op de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarbij toonden ze foto’s bij de verschillende landen die het land typeerden, maar daarbij sloegen ze de bal verschillende keren mis.

Vrijdag vond de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats. Die werd overal ter wereld uitgezonden, waarbij elk land op een andere manier voor commentaar en informatie zorgde tijdens de uitzending. De Zuid-Koreaanse zender MBC koos ervoor om de landen bij de vlaggenceremonie voor te stellen met een foto die het land vertegenwoordigd. Maar daar ging het meermaals in de fout.

Pizza voor Italië, Tsjernobyl voor Oekraïne

In de Zuid-Koreaanse uitzending kreeg elk land een foto. Vaak ging het over eten. Zo kreeg Italië een foto van een pizza en kreeg Noorwegen een zalm. Groot-Britannië kreeg een foto van de queen en Zuid-Korea zelf kreeg er eentje van BTS. Maar bij enkele andere landen waren de foto’s behoorlijk misplaatst.

Zo kreeg Oekraïne een foto van de kernramp van Tsjernobyl, die in 1986 een gigantische catastrofe aanrichtte in het land en ver daarbuiten. Ook de fotokeuze voor Haïti was bedenkelijk. Dat land kreeg een foto van de revolutie, die al aan 30 mensen het leven kostte. Roemenië kreeg dan weer een foto van Dracula, wat ook niet in goede aarde viel.

Verontschuldigingen

Met een boodschap op Twitter, die MBC deelde in het Koreaans én het Engels, biedt de zender z’n verontschuldigingen aan aan de betrokken landen en de kijkers. “De foto’s en captions moesten het makkelijker maken voor de kijker om de verschillende landen de onderscheiden. Maar we moeten toegeven dat we niet genoeg aandacht hadden voor de landen en onvoldoende research hebben gedaan. Het is een onvergeeflijke fout.”

De grote baas van MBC, Park Sung-je, sprak de pers ook toe in een speciale persconferentie over de kwestie. Daarbij omschreef hij het weekend na de openingsceremonie als “de meest pijnlijke en desastreuze tijd” sinds hij aan het hoofd kwam te staan van de zender. “Ik buig opnieuw m’n hoofd en bied mijn verontschuldigingen aan.” Park liet daarbij ook weten dat de ambassades van Oekraïne en Roemenië persoonlijke verontschuldigingen hebben gekregen.

Daarnaast staat er op de website van de zender nu ook een verontschuldiging in het Engels:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…