Zware bieren zijn gezond voor je lichaam door levende bacteriën

Bier
iStock

Bier drinken is misschien niet zo ongezond als je dacht. De Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar verschillende bieren. Daaruit bleek dat zware bieren een gezonde werking kunnen hebben op je darmen.

Mensen die ervan houden om af en toe een pint te drinken, zijn misschien wel goed bezig. Want nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam toonde aan dat niet alle bieren ongezond zijn. Zware bieren kunnen namelijk goed zijn voor je darmflora.

Probiotica

Dat komt omdat verschillende zware bieren vol probiotica zitten. Dat zijn levende bacteriën die een gezond effect op je lichaam hebben. De zware bieren waarover we het hebben, zijn Belgisch. Zo zitten Westmalle Tripel en Hoegaarden vol levende bacteriën. En die dragen bij aan onze gezondheid.

Het verschil met gewone bieren is dat die slechts één keer gefermenteerd zijn. Zware bieren doorlopen dat proces twee keer. Dat tweede proces zorgt onder andere voor een sterkere smaak. Maar de gist die gebruikt wordt is ook anders dan bij normale bieren. En die gist produceert stoffen die komaf maken met schadelijke bacteriën in onze darmen.

“Je krijgt een zwaarder bier dat erg gezond is”, vertelt professor Eric Claassen aan The Independent. Hij was de hoofdauteur van het onderzoek. Claassen benadrukt wel dat het nu niet de bedoeling is om te gaan bingen met alcohol. Maar mensen die een sterk bier met mate drinken, kunnen dus wel degelijk positieve resultaten zien.

Yoghurt

“In hoge concentraties is alcohol slecht voor je darmen. Maar als je elke dag één sterk biertje drinkt, dan is dat goed voor je gezondheid.” Het effect van probiotica wordt al langer onderzocht. Die gezonde bacteriën vechten namelijk tegen de ongezonde bacteriën in je lichaam op een natuurlijke manier.

Ook in andere producten kan je probiotica terugvinden. Denk maar aan yoghurt. Het waterige laagje bovenop je yoghurt zit namelijk vol levende bacteriën. Dus als je dat laagje in het vervolg wil weggooien, denk dan maar aan de positieve invloed die ze hebben op je lichaam.

Gesponsorde artikelen