Het Eurovisiesongfestival wordt dit jaar overschaduwd door protest tegen de deelname van Israël. Heel wat Eurovisiefans, maar ook artiesten komt er kritiek op de deelname van het land dat nu al meer dan zes maanden lang gewelddadige acties pleegt in Palestina. De Zweeds-Palestijnse zanger Eric Saade, die in 2011 met het nummer Popular deelnam aan het Eurovisiesongfestival, is sterk gekant tegen de deelname van Israël aan de liedjeswedstrijd en vandaag bereikte het meningsverschil tussen Eric Saade en de organisatie een hoogtepunt.
Over minder dan twee weken gaat het Eurovisiesongfestival van start. Maar van feestvreugde is weinig te merken. De deelname van Israël zorgt namelijk voor heel wat kritiek, zowel van fans als deelnemers en andere artiesten. En hoe dichter we bij de start van de editie van 2024 komen, hoe luider de kritiek wordt.
Israël op het Eurovisiesongfestival
De deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival zorgt nu al maanden voor hét gespreksonderwerp bij fans van de liedjeswedstrijd. Het land is ondertussen al meer dan zes maanden lang bezig met gewelddadige acties in Palestina, waarbij al meer dan 42.000 mensen, waaronder meer dan 15.000 kinderen, om het leven kwamen.
Artiesten uit verschillende landen, waaronder sinds kort ook België, spraken zich al uit tegen de deelname van Israël. Ze vinden het niet kunnen dat een land dat zich al maandenlang schuldig maakt aan acties, die door velen gezien worden als een genocide, zomaar een platform mag krijgen op “het grootste podium van Europa“. Velen halen hierbij ook de uitsluiting van Rusland en Wit-Rusland aan. Beide landen zijn sinds 2021 niet meer welkom op het Eurovisiesongfestival door de gewelddadige acties in Oekraïne. Hoewel de EBU in 2021 dus besloot dat dit voldoende grond was om beide landen te verbannen van de wedstrijd, blijft het nu herhalen dat “het Eurovisiesongfestival geen politiek evenement is“, waardoor er dus niets mis zou zijn met de deelname van Israël.
Eric Saade
Een opvallende stem die zich al enkele maanden uitspreekt tegen de deelname van Israël is Eric Saade. Voor Eurovisiefans is hij waarschijnlijk geen onbekende. In 2011 nam Eric Saade namelijk deel aan het Eurovisiesongfestival. Hij verdedigde daar Zweden met het popnummer Popular. Uiteindelijk haalde hij de derde plaats.
Maar Eric Saade heeft een Zweedse moeder en een Libanese vader van Palestijnse origine. Daardoor heeft hij veel familie in Palestina en voelt hij zich dus ook sterk betrokken bij het leed van de inwoners van Palestina. Op Instagram sprak hij zich zo al meermaals uit tegen de beslissing van de EBU om Israël toe te laten bij het Eurovisiesongfestival. Maar vandaag kon hij dat plots niet meer doen.
Bekijk hier het optreden van Eric Saade op het Eurovisiesongfestival van 2011:
Geblokkeerd
Vandaag deelde Eric Saade een Story op Instagram waarin hij toonde dat hij het officiële account van het Eurovisiesongfestival niet kon taggen. “Wanneer je geblokkeerd wordt door Eurovisie. We zien elkaar binnen twee weken”, schreef Eric Saade bij de foto.
Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door in Zweden, het thuisland van Eric Saade. Dat hij uitgerekend dit jaar geblokkeerd wordt door Eurovisie schoot zowel bij hem als bij heel wat fans in het verkeerde keelgat.
Bekijk hier de post van Eric Saade:
Reactie Eurovisie
De post van Eric Saade werd al snel gedeeld op X, waarbij er verontwaardigd werd gereageerd door de vele Eurovisiefans. Daardoor kwam er ook al snel een reactie vanuit het Eurovisiesongfestival. Zij beweerden dat er niets aan de hand was. “Eric Saade is niet, en was ook nooit, geblokkeerd van onze accounts. We onderzoeken waarom het voor hem niet mogelijk was om ons te taggen. Het is onacceptabel dat onze medewerkers lastig worden gevallen.” Ondertussen verwijderde Eric Saade de post ook van zijn Instagram Story. Maar daar bleef het allemaal niet bij.
Later likete het officiële account van het Eurovisiesongfestival ook een post op X waarin iemand die kritiek uitte op het feit dat de organisatie feller reageert op het feit dat ze ervan beschuldigd worden iemand geblokkeerd te hebben dan op een land dat een genocide pleegt, antisemitisch genoemd werd. De persoon in kwestie liet vervolgens zelf weten dat ze joods is. Het duurde meer dan een uur tot de like verwijderd werd.
Ondertussen komt er ook steeds meer kritiek vanuit andere personen die geblokkeerd werden door de officiële accounts van het Eurovisiesongfestival. In veel gevallen gaat het hierbij om mensen die kritiek uitten op de deelname van Israël.