10 dictators en hun belachelijkste verwezenlijkingen

Dat Vladimir Putin een vreemde snuiter is, weten we al langer. Zijn beleid begint hoe langer hoe meer op dat van een compleet flippende dictator te lijken. In de geschiedenis gingen er al heel wat maffe dictators hem voor, hier zijn de 10 gekste.

1. Saparmurat Niyazov ‘Turkmenbashi’

Deze kerel was van 1990 tot 2006 president van Turkmenistan. Niyazov liet tijdens zijn presidentschap zijn naam veranderen in ‘Turkmenbashi’ (leider van alle Turkmenen). Als je dat al gek vindt, wacht dan maar tot je hoort wat hij tijdens zijn regime allemaal uitspookte. Zo liet hij de namen van alle maanden vervangen: januari heette voortaan Turkmenbashi en april werd vernoemd naar zijn moeder. Dat moet trouwens behoorlijk verwarrend geweest zijn, aangezien brood ook naar zijn moeder werd vernoemd.

De leider der Turkmenen stond niet alleen bekend om zijn grootheidswaanzin, hij nam ook enkele uiterst ‘radicale’ besluiten. Zo werden onder andere baarden, opera, lip-syncen en videogames verbannen. In de hoofdstad Asjchabad mochten de inwoners geen honden houden vanwege de “onaangename geur” en alle bibliotheken in het land werden gesloten want “een echte Turkmeen leest geen boeken.”

Nog een laatste absurde gedachtegang van Niyazov: “Alle ziekenhuizen buiten de hoofdstad moeten gesloten worden. Wie medische hulp nodig heeft moet maar naar Asjchabad komen.” Niyazov overleed in 2006 aan een hartstilstand.

EPA

2. Idi Amin Dada

Deze ex-president van Oeganda is ook een vreemd exemplaar. Amin, oorspronkelijk bokser in de categorie zwaargewichten, regeerde van 1971 tot 1979 over Oeganda. Ongeveer 300.000 mensen werden onder zijn bewind gemarteld, ontvoerd en vermoord. Naast een bloeddorstige en meedogenloze tiran was Amin ook een romanticus.

Maar toch bleek zijn grote liefde, de Britse Queen, een onbereikbaar doelwit. In verschillende brieven verklaarde Amin zijn liefde aan haar en vroeg hij haar zelfs ten huwelijk. Maar liefde voor de Queen was hierbij niet zijn enige motief, Amin wilde immers dolgraag koning van Schotland worden.

Zijn figuur sprak zodanig tot de verbeelding dat in 2006 een film over het leven van de dictator werd gemaakt. In The Last King of Scotland wordt Idi Amin Dada met verve vertolkt door Forest Whitaker. Ook in de stripreeks Kiekeboe van Mehro is de Oegandese dictator al aan bod gekomen. Bibi Pralin Gaga, duidelijk geïnspireerd op Amin, maakte zijn opwachting in het album De dorpstiran van Boeloe Boeloe. In 1979 werd Idi Amin afgezet en verbannen uit Oeganda. Hij stierf in 2003 in Saudi-Arabië.

Getty Images

3. Kim Jong-Il

Deze Noord-Koreaanse dictator herinneren we ons allemaal nog wel. Dit kleine opdondertje (hij was slechts 1,58 meter) stond bekend om zijn propaganda en de manipulatie van het Noord-Koreaanse volk. Naast het manipuleren van zijn volk, hield Kim Jong-Il zich ook bezig met het maken van films. Hij liet de Zuid-Koreaanse regisseur Shin Sang Ok kidnappen en liet hem in totaal zeven films voor Noord-Korea maken. De bekendste daarvan is waarschijnlijk Pulgasari, een enorm slechte Godzilla-remake.

Kim Jong-Il was ook erg thuis in de gastronomie. Zo claimde hij bijvoorbeeld dat hij de uitvinder van de hamburger was. Wijn was zijn favoriete drank en om altijd aan zijn noden te kunnen voldoen, had hij een wijnkelder voor maar liefst 10.000 flessen, de zuipschuit.

Getty Images

4. Rafael Trujillo

Ook op de Dominicaanse Republiek hebben de inwoners aan den lijve ondervonden hoe het is om een gek aan het hoofd van je land te hebben. Trujillo was niet enkel een wrede dictator en racist, hij was ook iemand die zijn gezin altijd op de eerste plaats liet komen. Zo werd hij bijvoorbeeld geassisteerd door zijn trouwe kolonel Ramafis, die toevallig ook zijn 3-jarige zoon bleek te zijn. Trujillo kroonde zijn dochter tot koningin en om dat te vieren besloot hij een festival te organiseren dat uiteindelijk een jaar zou duren.

Ook zijn dierbare vrouw liet hij niet in de kou staan. Hij schoof haar prominent naar voren voor de Nobelprijs Literatuur. Misschien had ze die ook wel kunnen winnen, als ze geen analfabeet was geweest tenminste. Trujillo had het dus mooi voor elkaar in zijn ‘paradijs op aarde’, maar in 1961 besloten enkele mensen dat het welletjes was geweest en schoten ze Trujillo dood.

Getty Images

5.Muammar Gadaffi

Gadaffi, meestal gekleed in een mooi ensemble van kleurrijke gordijnen, was van 1969 tot 2011 de leider van Libië. Hij was erg bezorgd om zijn eigen veiligheid en eiste dat al zijn bodyguards vrouwelijke maagden moesten zijn. Hij wist ook maar al te goed wie er achter de moord op John Kennedy zat: Israël. Al kon hij zijn beweringen niet echt met feiten ondersteunen.

Gadaffi was ook een grote voetbalfan. Vooral het Italiaanse Juventus, waar hij zelfs aandelen van kocht, was de club van zijn hart. Wel vreemd als je weet dat hij eigenlijk niet zo verzot was op Italianen. Toen hij in 1969 aan de macht kwam, liet hij immers alle ‘spaghettivreters’ uit Libië zetten. Gadaffi werd in 2011 om het leven gebracht tijdens de Libische burgeroorlog.

Getty Images

6.Joseph-Désiré Mobutu

De ex-president van Congo en zijn hoedje met tijgerprint waren onafscheidelijk. Mobutu was er zo op gesteld dat hij iedereen behalve zichzelf verbood om zo een hoedje te dragen. Hij zag zichzelf als een god en wilde ook dat zijn volk hem zo zou zien. Daarom verplichtte hij de makers van het Congolese nieuws om elke uitzending met een beeld van hem te laten beginnen, neerdalend uit de hemel dan nog wel. Het moeten trouwens rare nieuwsuitzendingen geweest zijn daar in Congo, want de nieuwslezers mochten geen enkele naam buiten die van Mobutu uitspreken.

Mobutu was enorm trots op zijn Afrikaanse afkomst. Zo trots zelfs dat hij besloot om alle mensen die geen Afrikaanse naam hadden, in de gevangenis te steken. Mobutu overleed in 1997 aan de gevolgen van prostaatkanker.

Getty Images

7. Francisco Macías Nguema

Als zoon van een toverdokter schopte Nguema het tot president van Equatoriaal-Guinea, maar zijn beleid werd wel heel erg getekend door zijn afkomst. Halverwege de jaren ’70 startte Nguema met zijn ‘anti-intellectuele campagne’. Alle scholen werden gesloten en het woord intellectueel  werd helemaal verbannen.

Nguema geloofde heel erg in de magie van de toverdokters en dus besloot hij om bijna alle ziekenhuizen te sluiten. Je kan wel raden hoe dat afliep. Op het einde van zijn bewind was Nguema zo paranoïde dat hij enkel nog zijn familie geloofde. Lekker ironisch dus dat zijn eigen neef, Teodoro Obiang Nguema, hem van de troon stootte en hem liet executeren. Blijkbaar werkte Francisco’s magie dan toch niet tegen kogelwondes.

ExecutedToday.com

8. François Duvalier

François Duvalier, ook wel bekend als Papa Doc, regeerde met ijzeren vuist over Haïti. Papa Doc was een enorme aanhanger van de duistere voodookunsten. Net voor hij stierf in 1971, beweerde Duvalier dat hij de moordenaar van JFK was. Duvalier stuurde zelfs iemand naar het graf van de vermoorde Amerikaanse president om er de lucht rond de zerk te verzamelen, zodat hij “ook de ziel van Kennedy onder controle kon houden.” Wat is dat toch met die dictators en Kennedy?

Duvalier was trouwens geen echte hondenliefhebber, of hij moest alleszins niets weten van zwarte honden. Daarom beveelde hij zijn volgelingen alle zwarte honden op Haïti af te maken. In 1971 stierf Papa Doc en werd hij opgevolgd door zijn zoon, Baby Doc.

Getty Images

9. Robert Mugabe

De Zimbabwaanse president maakte al even gekke plannen als zijn collega-dictators. Blijkbaar is Mugabe een grote fan van Bijbelverhalen, want in 2010 stuurde hij zijn eigen versie van de Ark van Noah naar Kim Jong-Il. De Noord-Koreaan kreeg daarbij een paar olifanten, giraffen, zebra’s en leeuwen. Wat sommige mensen toch proberen om in een goed blaadje te komen bij iemand. 

Getty Images

10. Nicolae Ceausescu

Onze laatste gek is de Roemeense ex-president Nicolae Ceausescu, of ‘Genie van de Karpaten’ zoals hij zelf liever hoorde. Een van Ceausescu’s krankzinnigste ideeën was de bouw van het Palatul Parlamentului in Boekarest, het grootste gebouw in Europa. Voor de bouw van zijn paleis en de bijbehorende boulevard moesten er wel eerst enkele kerken, synagogen en een hoop huizen met de grond gelijk worden gemaakt. Het gebouw wordt nu gebruikt door het Roemeense parlement, en zelfs zij nemen slechts 30 procent van de aanwezige ruimte in.

Net als Trujillo dacht ook Ceausescu aan zijn gezin. Hij eiste dat zijn analfabete vrouw, Elena, lidmaatschap kreeg aan de New York Academy of Sciences. Daarnaast moesten alle Roemeense wetenschappers haar naam in hun onderzoek vermelden. Ceausescu’s terreurbewind kwam in 1989 tot een einde toen het Genie van de Karpaten, samen met zijn even geniale vrouw, werd geëxecuteerd.

Getty Images
Bronnen: Oddee, Shortlist, Cracked
Meer
Lees meer...