Het populaire online woordspel Wordle is ondertussen al enkele maanden oud. Frequente spelers zullen in die tijd mogelijk al uitgegroeid zijn tot echte pro’s. Maar over welk land gemiddeld het beste is in het vinden van het dagelijkse vijfletterwoord, bestonden tot nu toe nog geen cijfers. Daar heeft de fansite Wordtips nu verandering in gebracht met een zeer grondige analyse en een bijhorende ranking.
In Wordle moet je elke dag op zoek naar een Engelstalig vijfletterwoord. Je krijgt zes kansen om woorden in te voeren. Nadat je een woord geraden hebt, krijgen de letters een kleur. Grijs betekent dat de letter niet in het te raden woord zit. Geel betekent dat de letter in het woord zit, maar niet op de juiste plaats staat en groen betekent dat de letter juist is en op de juiste plaats staat.
Het spel kan je gratis online spelen, via deze link. Daar verschijnt elke dag een nieuw woord, dat voor iedereen hetzelfde is. Om ook de oudere woorden te kunnen raken, kan je op deze website kijken. Wie moeite heeft om de puzzels op te lossen, kan hier terecht voor enkele tips over Wordle. Wie daarentegen voelt dat hij, zij of hen het spelletje helemaal onder de knie heeft, kan vrienden of familie uitdagen via de variant Wordle Off.
Gedeelde resultaten op Twitter
Heel wat spelers van Wordle delen dagelijks hoe snel (of traag) ze het woord van de dag al dan niet gevonden hebben. Dat gebeurt door witte/zwarte, groene en gele vierkantjes te delen, identiek aan hoe je spel eruitzag, alleen zonder de letters uiteraard. Boven die symbolen staat meestal om de hoeveelste Wordle het gaat, de hashtag #Wordle en hoeveel gokken je die dag nodig had om het woord te vinden.
Het zijn juist die gegevens die de fansite Wordtips heeft gebruikt om hun landenranking op te stellen. In de maand januari 2022 verzamelden ze in totaal 195.248 tweets met de hashtag #Wordle. Om enkel echte resultaten te gebruiken, gingen ze in die verzamelde data op zoek naar tweets met de kenmerkende gekleurde vakjes en een bijhorende score. De 2.729 tweets met een score van X/6 (waarmee de speler het woord dus niet op tijd vond), moesten ze voor hun berekeningen noodgedwongen laten vallen.
Wereldwijd gemiddelde: 3,9 op 6
Daarna bleven nog 139.940 tweets over om mee aan de slag te gaan. De wereldwijde gemiddelde score uit die zeer uitgebreide steekproef bleek te liggen op 3,919 op 6. Enige nuance is hierbij misschien wel nodig. Je kan er namelijk van uitgaan dat sommige mensen eerder geneigd zijn hun goede scores te delen en bij mij een matig spel dat “per toeval” een dagje te vergeten.
Voor ieder land waarvan minstens 50 tweets gevonden konden worden, heeft Wordtips ook een nationaal gemiddelde berekend. Dat was het geval in maar liefst 49 landen. Van al die landen komt Zweden overtuigend als winnaar uit de bus met een gemiddelde score van 3,72. Zwitserland (3,78) en Polen (3,79) sluiten het podium af.
België op vierde plaats
België (3,80) volgt op een gedeelde vierde plaats samen met Australië (3,80). De top tien wordt vervolledigd door Finland (3,81), Brazilië (3,83), Denemarken (3,83), Zuid-Afrika (3,83) en Israël (3,84).
Opvallend is ook dat heel wat landen met Engels als landstaal eerder zwak scoren. Zo vinden we het Verenigd Koninkrijk op een gedeelde veertiende plaats met China en Uruguay met 3,89. Op plaats 17 volgt Canada (3,90) en nog een plaatsje lager de Verenigde Staten (3,92). Nieuw-Zeeland staat zelfs maar 23ste met 3,96, ex aequo met Spanje, Taiwan en Thailand. Helemaal onderaan vinden we Egypte (4,42) terug, nipt voor Kenya (4,38).