11-jarige superfan van ‘Harry Potter’ breekt wereldrecord door in één minuut tijd zoveel mogelijk quotes te herkennen

Je hebt fans en je hebt superfans. De 11-jarige Eli Chmelik uit Manningtree, Essox in het zuidoosten van Engeland bewees dat hij tot die laatste categorie behoort als het gaat over Harry Potter. Dat deed de jongen door in amper 60 seconden tijd maar liefst 19 citaten uit de boeken te herkennen en toe te wijzen aan het juiste personage.

Als sinds het verschijnen van het eerste boek Harry Potter and the Philosopher’s Stone in 1997 zijn wereldwijd miljoenen kinderen (en volwassenen) geboeid geraakt door de verhalen van de jonge tovenaar. Dat leverde uiteindelijk zeven boeken, acht films en een franchise op die miljarden euro’s waard is. Harry Potter blijft ook na al die jaren nog steeds kinderen boeien en inspireren.

“Alle boeken tientallen keren gelezen”

Dat blijkt nog maar eens uit het verhaal van de 11-jarige Britse jongen Eli Chmelik. Op zijn zesde las hij zijn eerste Harry Potter-boek en meteen was hij verkocht en begon hij “obsessief” heel de reeks te lezen. Sindsdien is zijn passie er zeker niet minder op geworden, want naar eigen zeggen heeft hij alle boeken ondertussen “al tientallen keren gelezen”, zoals hij vertelt aan de BBC.

Door de verhalen zo vaak te lezen, kent Eli alle Harry Potter-boeken ondertussen compleet van buiten en dat bracht hem op een idee. Omdat het behalen van een Guinness World Records op zijn bucketlist stond, stelde hij aan zijn moeder voor om een wereldrecordpoging te wagen in het herkennen van quotes uit de verhalen van Harry Potter.

Veel voorbereidingswerk

Zijn moeder, de 43-jarige Bonny Chmelik, was meteen overtuigd door zijn enthousiasme, al bleek het plan van haar zoon toch net iets moeilijker dan gedacht. “Ik realiseerde me niet helemaal hoeveel werk ik mezelf op de hals gehaald had”, legt ze uit aan de BBC. Bonny moest voor de recordpoging namelijk twee onafhankelijke tijdwaarnemers, twee onafhankelijke getuigen en een onafhankelijke lezer regelen. Vervolgens werd alles gefilmd zodat het kon geverifieerd worden door Guinness World Records.

De uitdaging van Eli Chmelik bestond erin om in 60 seconden tijd zoveel mogelijk quotes uit de boeken toe te wijzen aan het juiste Harry Potter-personage. “Ik moest 50 citaten kiezen van minstens vier woorden lang. Bovendien mochten er maar maximaal vier quotes van hetzelfde personage zijn”, legt zijn moeder uit.

Trage voorlezer

Een computerprogramma zorgde ervoor dat de gekozen citaten in een willekeurige volgorde zaten en toen kon Eli aan zijn recordpoging beginnen. De 11-jarige jongen kon op één minuut tijd uiteindelijk 19 quotes correct toewijzen, goed voor zijn felbegeerde record.

Ondanks die indrukwekkende prestatie was Eli na afloop niet helemaal tevreden. De voorlezer was volgens de tiener namelijk veel te traag. “Ik denk dat ik veel meer had kunnen halen als er heel snel was gelezen. Toen ik het met mijn ouders deed, herkende ik 40 citaten in één minuut”, zei hij.

Kijk hier naar de indrukwekkende Harry Potter-superfan Eli Chmelik in actie:

Meer
Lees meer...