14 Europese steden die je moet bezoeken

Europa heeft verschillende steden die zeker een bezoekje waard zijn. Maar soms is het wel echt heel moeilijk om een citytrip uit te kiezen. Deze Europese steden moet je minstens één keer in je leven bezoeken.

1. Lissabon – Portugal

Lissabon stond een tijdje op de lijst van onderschatte steden. Maar laat je niets wijsmaken, want de stad is veel meer waard dan de meeste mensen denken. Lissabon heeft een eigen maritieme sfeer dat uniek is aan de stad. Wandel eens door het centrum en zie eeuwenoude trams door de straten rijden. Zo leuk om te zien! Een ritje op de bekende ‘Tram 28’ is ook iets dat je gewoon moet doen in Lissabon. De tram rijdt trouwens ook langs enkele bekende districten van de Portugese stad, waardoor je ook een glimp kan opvangen van de mooie regio’s in de stad.

Ondertussen is Lissabon wel iets populairder dan vroeger. Dit heeft de stad onder andere te danken aan kunstwerken in verschillende musea. Daarnaast heeft de Portugese en maritieme sfeer van de stad er ook wel wat mee te maken.

Om te genieten van de stad, moet je niet per se alle musea gaan afschuimen. Je kan ook gewoon in verschillende districten van Lissabon rondwandelen en de mooiste architectuur ontdekken. Een reisje naar Lissabon is niet volledig zonder een wandeling naar Alfama, de oudste wijk van de stad met vele oude gebouwen, kronkelige straatjes en steegjes, muziekbars en restaurants.

Daarnaast zijn er uiteraard ook nog verschillende bezienswaardigheden die zeker de moeite zijn. Denk maar aan de toren van Belem, een verdedigingstoren aan de oever van de rivier, de Santa Justa-lift, waar je een mooi zicht hebt op de stad en het mooie Castelo de São Jorge, een kasteel op de top van de heuvel in Alfama.

2. Neurenberg – Duitsland

Duitsland staat vooral bekend om de vele pittoreske steden, maar Neurenberg is zonder twijfel één van de mooiste van het land.

Het schilderachtige Neurenberg heeft ook een sprookjesachtige sfeer. De stad straalt zowel iets oud als nieuw uit. Het was vroeger ook onofficieel de hoofdstad van het Romeinse Rijk en dat kan je aflezen van de oude gebouwen.

In de stad kan je ook heel wat musea bezoeken, zodat je meer geschiedenis van Duitsland kan leren kennen. Een interessant museum is bijvoorbeeld het Deutsche Bahn Museum, een transport- en communicatiemuseum. Als je in de stad bent, moet je ook eens naar Kaiserburg, een enorm kastelencomplex dat perfect past binnen het stadsbeeld. Zo magisch dat je meteen een bijpassend sprookje zal verzinnen in je hoofd.

Neurenberg is gewoon ook heel erg gezellig, waardoor het superleuk is om gewoon eens rond te lopen in de kronkelige straatjes. Als je een reisje plant in de winter, moet je zeker tussen november en kerstmis gaan. In deze periode kan je de Christkindlesmarkt bezoeken op de Hauptmarkt. De stad transformeert dan in een winterwonderland in teken van Kerstmis (uiteraard!). Gezelliger kan écht niet, want Neurenberg staat ook bekend als dé kerststad van Europa.

3. Firenze – Italië

Als je houdt van kunst, mooie architectuur en gezellige straten, moet je een reisje boeken naar Firenze. De stad is niet voor niets één van de grootste kunststeden van Europa. Je vindt er werken van een aantal grootheden zoals Michelangelo, Botticelli en Leonardo da Vinci in de Galleria degli Uffizi, een kunstmuseum. Maar ook hedendaagse kunst weet de stad perfect te omarmen. Als je nu al niet weet waar te beginnen, ga je het zo meteen nog moeilijker hebben, want de stad heeft echt veel te bieden.

Firenze staat niet alleen bekend om haar kunstzinnigheid, maar ook omdat het zo levendig is. Je hebt daar heel wat leuke restaurants, toffe bars en een bruisend uitgaansleven. Verwacht je niet direct van zo’n stad, hé? Toch is het zo. Voor de mensen die het toch rustiger aan willen doen, kunnen zich verdiepen in de cultuur. Hier leefden ook oude meesters van opera en klassieke muziek.

De stad op zich is gewoon ook echt knap, historisch en eigenzinnig. Denk maar aan unieke winkeltjes en lekkere restaurants. Als je een echte foodie bent, moet je misschien ook eens langs de San Lorenzo Market, waar je een echt Toscaans gevoel krijgt door de verse producten.

In de stad vind je natuurlijk ook heel wat bezienswaardigheden zoals het basiliek van Santa Maria del Fiore en de kathedraal van Firenze. Voor de mooiste foto’s moet je ongetwijfeld naar Ponte Vecchio, waar de meeste foto’s worden genomen.

4. Boedapest – Hongarije

Eén van de mooiste steden van Europa is ongetwijfeld Boedapest. De romantische stad met mooie wandelpaden, gezellige straten en ouderwetse café’s.

De stad is in twee delen, Buda en Pest, verdeeld door een rivier. Als je de brug oversteekt naar het westen, kom je in Buda. Hier vind je een prachtig paleis, heuvels en natuurlijke warmwaterbronnen waar de stad voor bekend staat. Aan de overkant heb je dan weer Pest, de oostelijke stad met het gotische parlementsgebouw en aantrekkelijke boulevards.

Budapest is een typische stad om een weekendje weg naartoe te plannen. Je kan verschillende dingen bezoeken, maar het leukste is gewoon al wandelend de stad ontdekken. De charme van de stad zal de rest wel doen.

5. Bergen – Noorwegen

Bergen is niet meteen de eerste stad waar je aan denkt, als je een citytrip wil maken. Maar toch is de stad de tweede grootste van Noorwegen.

De havenstad heeft kleurrijke wijken en is omsingeld door zeven bergen. Als je een natuurliefhebber bent, moet je zeker naar deze stad want de uitzichten die je daar hebt zijn echt adembenemend. Wandel eens rond in de stad en durf zeker eens een naar een berg te gaan. Eens je op de top bent, ga je ook een prachtig uitzicht hebben en een leuke ervaring rijker zijn.

Niet alleen natuur, maar ook cultuur is een meerwaarde van de stad. Sinds 1953 wordt een internationaal festival gehouden dat in teken staat van Noorse muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en folklore.

De stad is ook erg jong, want zo’n 10 procent van de inwoners van Bergen zijn studenten. Dit maakt de stad erg levendig en vind je overal toffe bars waar je eentje kan gaan drinken.

6. Barcelona – Spanje

Als je op zoek bent naar een stad waar veel valt te beleven, maar waar je tegelijk ook kan relaxen, is Barcelona dé stad die je zoekt. In de hoofdstad van Catalonië kan je heel wat bezienswaardigheden bezoeken zoals de Montjuïc, Sagrada de Famillia, Park Güell, Casa Batlló en Palau De La Musica. Probeer bij deze plaatsen niet alleen de buitenkant te bewonderen, maar koop hier en daar ook eens een toegangskaartje. Zo zullen de Sagrada de Famillia, Palau De La Musica en Park Güell je zeker teleurstellen.

Op de Ramblas lopen, ga je zeker doen. Maar probeer ook eens de zijstraten van deze drukke baan te ontdekken. Loop eens rond in andere wijken, zoals de Gotische of Joodse. Je gaat het daar echt mooi vinden!

Het strandleven in deze Spaanse stad is zeker ook fantastisch. Regelmatig zijn er feestjes op het strand en typische strandactiviteiten te doen. Let wel op: het kan erg druk worden op de bekende stranden. Als je meer rust wil, moet je eerder afwijken naar Mar Bella, Nova Mar Bella, Bogatell en Llevant. Hier is het minder druk, maar zeker niet minder leuk!

7. Kopenhagen – Denemarken

De Deense hoofdstad is ideaal voor wie te voet of met de fiets graag steden verkent. Zo ontdek je leuke buurten en toffe straten.

Kopenhagen heeft zo’n 1.000 jaar koninklijke geschiedenis en dat zie je aan de verschillende kastelen en paleizen. Zo zijn het Kronborg kasteel en Christiansborg paleis zo’n bezienswaardigheden waar je zeker naartoe moet gaan.

Daarnaast heeft de stad ook nog eens een gevarieerde mix van culturele attracties zoals musea, mooie architectuur en interieurs, uitgebreide Europese en islamitische kunstcollecties en een bloeiende modescène die internationaal verschillende ontwerpers heeft gelanceerd. ’t Is een typische stad met veel variatie, dus tijd om je te vervelen, ga je zeker niet hebben.

Probeer na een intensieve dag wandelen door Kopenhagen naar Nyhavn, de haven, te gaan. Hier kan je je dag mooi afsluiten en genieten van de rust op een gezellig terrasje. Er zijn hier ook heel wat restaurants waar je lekker kan eten. Vooral in de zomer is deze buurt heel erg cosy. Ook ideaal om dé foto te maken voor Instagram.

De stad is jammer genoeg wel heel duur, maar tegelijk scoort Kopenhagen wereldwijd wel veel punten met de lekkerste restaurants, rijke geschiedenis en wandel- en fietsvriendelijke zones. Dus ’t is het geld wel waar, niet?

8. Edinburgh – Schotland

Schotland heeft sowieso een unieke charme die je niet overal in de wereld tegenkomt. Vooral Edinburgh laat een goede indruk achter. Door de geschiedenis, middeleeuwse woningen en oude dorpjes krijgt de stad een goede reputatie als één van de meest fascinerende steden ter wereld.

De beste manier om de stad te ontdekken, is te voet. Je hebt vanop verschillende punten in de stad, prachtige uitzichten. Daarnaast kunnen verborgen binnenplaatsen, geheime tuinen en verbluffende architectuur je nog goed verrassen.

De stad heeft gewoon ook veel unieke dingen die je niet overal tegenkomt, zoals een oude stad, uitgestorven vulkaan, vorstelijk kasteel en een ‘nieuwe stad’ uit de 19e eeuw. En dat allemaal in één regio! Wat een stad!

Eens je in Edinburgh, moet je langs het onlangs vernieuwde National Museum of Scotland. Hier vind je zo goed als alles, want je hebt er een kunst-, mode- en designvleugel.

In Edinburgh kan je ook nog enkele films herbeleven, want sommige iconische films, zoals The Illusionist, Trainspotting en Da Vinci Code, werden in deze stad gefilmd. Als dat geen bezoekje naar Edinburgh waard is, weten wij het ook niet meer!

9. Istanbul – Turkije

iStock

Istanbul is een stad vol geschiedenis en magie die fascinatie achterlaat. Met een rijke cultuur kan je niet anders dan je dagen vol te plannen in deze stad.

Zo kan je het Ottomaans Rijk ontdekken in de stad door de Topkapipaleis of Dolmabahçe te bezoeken. Je zal een reis door de tijd maken als je de plaatsen ontdekt waar machtige sultans zaten met hun harems.

In Istanbul vind je ook heel wat musea en tentoonstellingen, maar ze zijn niet allemaal geschiedkundig. Je vindt hier ook belangrijke kunstmusea in deze stad. Zo kan je kunstwerken vinden van wereldberoemde artiesten in het Sakıp Sabancı museum en Pera museum.

Naast alle geschiedenis, cultuur en kunst is Istanbul ook de ideale plaats om de Turkse keuken, buiten kebab en dürüm, te ontdekken. Turkije heeft door de geschiedenis heen heel wat invloeden gekend van verschillende culturen. Dit laat natuurlijk ook voetsporen achter in de keuken. In verschillende wijken van Istanbul vind je ook kleurrijke marktjes. Ook tof om meteen wat gerechtjes te bestellen om onderweg op te eten.

10. Galway – Ierland

Als je denkt aan Ierland, denk je meteen aan Dublin. Maar een andere topstad van het land is Galway, waar je de Ierse cultuur echt zal leren kennen.

Ierland staat bekend om pubs. Maar in Galway vind je ongetwijfeld de levendigste pubs van het eiland. In de meeste pubs van Galway vind je ook een ambachtelijk bier ‘Galway Hooker’. Bierliefhebbers kunnen uiteraard eens proeven.

Wil je toch meer leren kennen over Galway? Dan moet je het museum van de stad eens een bezoekje brengen: de Galway City Museum. Hier vind je heel wat geschiedenis terug en krijg je kennis mee over het erfgoed van de stad. Van prehistorie tot de sociale geschiedenis van Galway. Je zal het hier vinden!

Als je houdt van wandelen, moet je eens langs de Salthill Promenade, een kleine buitenwijk aan de Atlantische Oceaan, wandelen. Er bestaat zelfs een traditie, dat je aan het einde van de promenade tegen een muur moet schoppen. Blijkbaar doen mensen dat voor geluk … Wachten tot de zon ondergaat in de oceaan, is uiteraard ook een optie. Een prachtig beeld om je dag mee af te sluiten.

11. Praag – Tsjechië

Het schilderachtige Praag is een stad die je zeker eens moet bezoeken. Als je daar door de straten wandelt, lijkt het wel of je je in een sprookje bevindt. Om de architectuur van de stad echt te appreciëren, moet je naar het oude stadsplein tussen het Wenceslausplein en de Karelsbrug, die ook heel interessant zijn om te bezoeken.

Als je op het oude plein staat, moet je ook even kijken naar de tijd. Maar dan wel op het ‘astronomische uurwerk’ dat is bevestigd aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis. Heel indrukwekkend om te zien!

Daarnaast heb je ook nog heel wat oude gebouwen, kerken en paleizen die zeker de moeite zijn om te bezoeken. ’t Is een stad waar je echt heel veel kan zien en waar je je niet snel zal vervelen. De architectuur alleen al, is iets wat we niet alle dagen zien.

Het leuke aan de Tsjechische hoofdstad is dat je ook verschillende locaties in één wandeling kan combineren. Je kan heel wat wandelroutes doen, waarmee je op verschillende plaatsen komt tijdens één (flinke) wandeling.

12. Amsterdam – Nederland

Amsterdam is niet zo ver, maar toch zeker de moeite om eens naartoe te gaan. Met een uitgebreide grachtennetwerk en de smalle gevelhuizen maakt de stad zich erg populair. Vooral op Instagram krijgen foto’s van A’dam heel wat likes. En terecht ook!

De stad is vooral populair bij jongeren omdat er heel wat leuke café’s, clubs en musea zijn. Daarnaast is Amsterdam ook nog eens interessant voor fietsers, dankzij de vele fietspaden.

In het Museumkwartier heb je heel wat interessante musea zoals het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, waar werken van Rembrandt en Vermeer staan, en het Stedelijk Museum met moderne kunst. Voor degenen die minder serieuze musea willen bezoeken kunnen misschien ook een bezoekje brengen aan het kaasmuseum of seksmuseum. Ook leuk en leerrijk, hé?

Wie toch een beetje meer geschiedenis wil oppikken in de Nederlandse hoofdstad, moet zeker langs het Anne Frank Huis, een monument ter gedachtenis aan Anne Frank en haar familie.

Wil je lekker gaan ontbijten, lunchen of brunchen? Dan zijn er ook heel wat lekkere ontbijtzaken waar je lekkere gerechtjes kan bestellen in A’dam. Wat een topstad!

13. Vilnius – Litouwen

iStock

Litouwen is één van de mooiste landen van Europa en geeft ons ook Vilnius cadeau. ’t Is eigenlijk helemaal geen dure stad en is ook nog eens echt de moeite om te bezoeken!

De hoofdstad van Litouwen, heeft één van de grootste middeleeuwse wijken van Europa. De oude stad herbergt zo’n 2.000 middeleeuwse gebouwen. De architectuur is eigenlijk een kameleon want je vindt daar verschillende stijlen: gotische, renaissancistische en zelfs barokke gebouwen vind je in de stad.

Naast de neoklassieke kathedraal en het stadhuis, heb je ook nog het KGB-museum in de voormalige Sovjetgevangenis waar je ook naartoe kan gaan. Om een magnifiek uitzicht over het centrum van de stad mee te pikken, moet je naar het 13e eeuwse kasteel. Je zal zeker geen spijt hebben.

Wie houdt van sfeervolle bars, zou eigenlijk ook eens naar deze stad moeten gaan. Hier worden trouwens verschillende soorten Litouwse bieren geserveerd, wat leuk is om te ontdekken. Daarnaast kan je uiteraard ook andere Europese biersoorten drinken. Maar enkel voor het bier moet je het (misschien) niet doen.

14. Riga – Letland

De hoofdstad van Letland is tegelijk ook de grootste stad van de Baltische landen. De stad staat vooral bekend om het mooie stadscentrum met art nouveau huizen, smalle steegjes en het beroemde Zwarthoofdenhuis. In het oude stadscentrum kom je automatisch het stadhuisplein, de kathedraal, de buskruittoren en de opera tegen. Allemaal leuk om te zien.

Je moet ook naar het vrijheidsmonument gaan, waar Litouwers veel belang aan hechten omdat het hun onafhankelijkheid van de Sovjet Unie voorstelt. Hier liggen vaak bloemen. Ze worden daar neergelegd voor mensen die hebben gestreden voor de onafhankelijk.

Maar in de zijstraten en omliggende wijken, vind je eigenlijk het echte Riga. Daar kom je bijvoorbeeld speciale eetgelegenheden tegen waar je kan proeven van een ongewone keuken. Ook in Riga is het leuk om te verdwalen in de stad. Vergeet ondertussen je fototoestel of smartphone niet, want je zal zeker graag foto’s willen nemen.

Meer
Lees meer...