14 verrassende mensen die Koen en Tom ontmoeten op reis door 7 landen

‘Reizen Waes’ overleefde verplaastingen naar Turkmenistan en Colombia, maar op een reis al liftend van Albanië naar België moest Tom Waes de duimen leggen voor Koen Wauters. Maar wat we vooral onthouden uit de merkwaardige tocht is hoe uiteenlopend de verschillende nationaliteiten in Europa zijn én hoeveel gastvrije mensen er nog bestaan. Deze 14 figuren kleurden de knappe reis van Koen en Tom.

We zijn er zeker van dat het bij veel kijkers begon te kriebelen toen Koen en Tom van Tirana naar Lier reisden. Wat begon als een akelig vertrek op de luchthaven van Zaventem en halfnaakt op een stoel in een verlaten landschap werd voortgezet, eindigde uiteindelijk in een reis die geen van beiden snel zal vergeten. Vanuit Albanië ging het naar Montenegro en Kroatië, vervolgens door Slovenië en Oostenrijk, en tot slot met een snelle rit door Duitsland naar België. Onderweg mochten ze niet langer dan drie uur met iemand meerijden en moesten ze zelf voor hun slaapplaatsen zorgen.

Bravo voor de cameraploeg

Natuurlijk moeten we ook respect hebben voor de cameraploeg die meereisde. Al werd toch enkele keren duidelijk dat er een auto achter Tom en Koen reed. Logisch natuurlijk, maar het feit dat die toch enigszins in beeld kwam, was een beetje een verwaarloosbare domper op een voor de rest bijzonder leuke tv-avond. Maar het belangrijkste zijn de vele mensen die Koen en Tom onderweg ontmoet hebben. Deze 14 kozen we eruit.

vmma

1. De strijdvaardige Albaniërs

Het kan niet beter beginnen voor Tom Waes. Zijn reis door Albanië vliegt voorbij, aangezien hij verschillende gastvrije Albaniërs ontmoet. Eén duo brengt hem heel ver en lijkt op het einde van de rit al even strijdvaardig als Tom. En dat wil wat zeggen. Koen heeft pech en zit zelfs een tijdje bij de politie.

vmma

2. De man met de gouden tip

Koen heeft heel veel te danken aan een man die hem in Montenegro een gouden tip geeft. Hij raadt Koen aan om te proberen via de veerboot te reizen. Tom neemt dat risico niet en verliest heel veel tijd in een ritje van 80 kilometer door de bergen rond het meer. Koen heeft dan ook nog eens het geluk dat hij een chauffeur vindt die hem mee op de veerboot wil meenemen. Hier neemt hij een belangrijke voorsprong op Tom.

vmma

3. De man uit Amsterdam die Tom herkent

Normaal ben je in Montengro niet veel met je status als BV, ook al word je door een cameraploeg gevolgd. Maar Tom heeft het geluk dat een man die in Amsterdam woont, hem onmiddellijk herkent. Hij is bijzonder gastvrij en trakteert Tom op een gratis avondmaal. Uiteindelijk geeft hij hem zelfs een slaapplaats voor de nacht.

vmma

4. De Belgen die ver van huis zijn

Dat iemand je herkent is bijzonder in Montenegro, maar dat je uitgerekend op een groep Belgen stuit, is dat ook. Koen heeft het geluk een Belgische mobilhome tegen te komen. Hij mag er slapen en krijgt er eveneens iets anders te eten dan de blikken dozen in zijn koffer. De volgende ochtend volgt nog een ontspannend ritje van drie uur dat Koen een nog grotere voorsprong oplevert.

vmma

5. De gekke acteur

Je komt wat tegen op zo’n reis en dé twee gekste figuren zijn allebei voor Tom Waes. De eerste is een Kroatische acteur die niet om een grapje verlegen zit. De vreemde vogel helpt Tom wel aan een groot aantal erg belangrijke kilometers en het enige wat de man vraagt, is hem geen tongzoen als afscheid te geven. Daar heeft Tom uiteraard geen problemen mee.

vmma

6. De Duitser die zijn levensverhaal vertelt

“Ooit ben ik met mijn vrouw aan een reis door Europa begonnen. Naar Oostenrijk, naar Slovenië, naar Kroatië,…”, en zo gaat het nog wel even door. Koen moet dan maar wat aandacht veinzen. Je moet iets over hebben voor een gratis lift.

7. De man met nachtdienst die 10 minuten pauze heeft

Koen belandt in een tankstation en probeert een medewerker duidelijk te maken dat hij een slaapplaats zoekt. Na een paar ongeloofwaardige blikken en de vreemde boodschap dat hij nu eerst tien minuten pauze heeft, besluit hij Koen in zijn auto te laten slapen. De volgende ochtend gaan ze met een knuffel uit elkaar. Een zeer mooie kennismaking tussen beide heren. Tom heeft een wildere nacht en moet een bed vormen met wat afval uit een garage.

8. Het Duitse koppel dat liever alleen rijdt

Koen gaat op zoek naar een chauffeur die hem in één ruk naar de Duitse grens kan brengen. Een Duits koppel lijkt ideaal, maar ze beslissen dat “ze liever alleen rijden”. Na nog wat aandringen en de belofte dat hij braaf en stil op de achterbank zal zitten, nemen ze Koen toch mee.

9. De snelheidsduivel in de bergen

Dan duwt iemand het gaspedaal eens goed in en dan is het weer niet goed. Tom Waes slaat groen uit wanneer een chauffeur aan hoge snelheid door bergwegen rijdt. “Ik heb niet vaak schrik in een auto, maar nu ben ik niet echt op mijn gemak.”

vmma

10. De familie met schnaps en een slaapplaats

Koen heeft weer geluk wanneer hij in een soort hotel een slaapplaats zoekt. Niet alleen krijgt hij een bed voor zijn laatste nacht op de reis, hij wordt ook nog eens getrakteerd op schnaps. Alweer mensen die bijzonder gastvrij blijken. Tom mag intussen in de sauna slapen.

11. De man die een testrit maakt

Pech voor Tom wanneer hij mag meerijden met een chauffeur op een testritje in een nieuwe wagen. Comfortabel, dat wel, maar hij neemt Tom mee van de snelweg naar München. Daar test hij allerlei knopjes en probeert hij de parkeerfunctie eens grondig uit. Kostbaar tijdverlies en Tom kan het niet geloven: “Die is ingehuurd door de Wauters. Daar ben ik zeker van.”

vmma

12. De Hollanders met de hartstikke dure koffie

Hoe dichter ze bij huis komen, hoe meer herkenbare figuren ze ontmoeten. Zo neemt een Nederlands koppel Koen mee, maar niet zonder te klagen over de “hartstikke dure koffie”, die ze in een tankstation gekocht hebben. Maar ze vallen nog goed mee, want Koen krijgt een broodje te eten, al geven ze toe dat het “maar uit de Lidl komt”.

vmma

13. De studenten die stevig gezopen hebben

Tom richt zich in Duitsland vooral op Belgische wagens en ontmoet een groep Belgische studenten die van het Oktoberfest in München komen. Ze geven Tom een degelijke rit, maar toch maakt hij rond deze tijd zijn laatste en fatale fout. Hij gaat onder Keulen door en komt zo in een onvermijdbare file terecht. Koen rijdt langs de noordkant van Keulen en zit in een mum van tijd in België. Tom moet al spijt hebben dat het geen race op de fiets is deze keer.

14. De chauffeur die aan spookrijden doet

Koen wordt over de streep getrokken door een chauffeur die hem helemaal naar het eindpunt in Lier wil brengen. De jongeman is echter zelf een beetje nerveus voor de race tegen Tom en begint als een spookrijder tegen de richting in te rijden. Maar het loopt goed af en hij brengt Koen veilig tot aan de Zimmertoren.

vmma

Een pak bijzondere mensen, veel geluk en pech, maar voor zowel Koen als Tom een erg leuke ervaring. Al was het iets leuker voor Koen, want Wauters versus Waes staat na zes weken 3-2.

Meer
Lees meer...