19 horrorklassiekers die je sowieso ooit gezien hebt (en waarover je nog altijd nachtmerries hebt)

Geen beter moment om een horrorfilm te bekijken dan tijdens het Halloweenweekend. En als je dan toch naar horror kijkt, waarom dan niet een klassiekertje vanonder het stof halen? Deze 19 horrorfilms heb je vroeger zéker gezien, en kan je dit weekend misschien nog eens herbekijken:

1. Scream

Een klein stadje wordt opgeschrikt door een stalker/moordenaar, en Gale Waether oftewel Courteney Cox moet en zal die ontmaskeren. En dat mag je gerust letterlijk nemen, want je kent ongetwijfeld nog het typische masker van de moordenaar … Behoorlijk scary!

2. I know what you did last summer

Van dezelfde makers als Scream, deze film over 4 jongeren die een man aanrijden. Een jaar later worden ze gestalkt en ontvangen ze briefjes met “I know what you did last summer“. Heerlijk nagelbijten op het puntje van je stoel met Jennifer Love Hewitt en co.

3. Child’s Play

Wie kent Chucky niet meer, de pop in wie de ziel van seriemoordenaar Charles Lee Ray verderleeft? De moorddadige pop is ondertussen een waar horroricoon geworden. Je zou voor minder schrik krijgen van poppen!

4. The Blair Witch Project

Deze film over drie studenten van de filmacademie die een reportage maken over de legende van de Blair Witch is een van de meest succesvolle low-budget films ooit. De studenten verdwalen hopeloos in het bos en komen allerlei vreemde dingen tegen …Durf jij ’s nachts nog in een bos rond te lopen na deze film?

5. The Silence of the Lambs

Ken je Hannibal Lecter nog, de kanibaal die Clarice (Jodie Foster) de stuipen op het lijf jaagt? De smakgeluiden van Anthony Hopkins alleen al laten sowieso de rillingen over je rug lopen!

6. Candyman

Nog zo’n film over iemand die een legende wil onderzoeken: Candyman, over een kunstenaar die beestachtig werd afgeslacht. Iedereen die voor de spiegel vijf keer die naam uitspreekt, kan de man opnieuw oproepen … Durf jij?

7. The Faculty

The Faculty zoekt het dan weer in buitenaardse sferen. De film gaat over een complot onder het schoolpersoneel van een middelbare school, waarbij een buitenaardse parasiet een belangrijke rol speelt …

8. Final Destination

Nog zo’n film waarin de ene dode na de andere valt. In Final Destination stappen enkele studenten en leraren uit een vliegtuig omdat ze een voorgevoel hebben. Het vliegtuig explodeert en alle inzittenden sterven, maar daarna moet ook de rest er één voor één aan geloven …. Spannend!

9. The Others

The Others moet het dan weer eerder van de psychologische spanning hebben dan van de rondvliegende lijken. In het landhuis waar Grace (Nicole Kidman) met haar kinderen woont, lijkt het wel te spoken. Maar is dat echt zo?

10. Saw

En dan is er natuurlijk Jigsaw nog, de man die een val uitzet voor mensen die hij ontvoert. Ze kunnen ontsnappen uit die val als ze bereid zijn om pijn te lijden. Ontsnappen ze niet, dan sterven ze. Spanning verzekerd!

11. Nightmare on Elm Street

Nog zo’n klassieker, deze film over Freddy Krueger waarin droom (of eerder nachtmerrie) en realiteit volledig door elkaar lopen. Zorg maar dat je straks nog naar bed durft te gaan ;-).

12. The Ring

En ook bij The Ring zit je gegarandeerd op het puntje van je stoel. In deze film lijkt een videoband wel behekst te zijn: iedereen die de beelden bekijkt, sterft 7 dagen later …

13. The Shining

Spookhuizen doen het natuurlijk altijd goed in horrorfilms. In dit geval gaat het om een spookhotel, waarbij een man zijn vrouw en twee dochtertjes vermoordde in kamer 237. Wanneer een schrijver met zijn gezin als conciërge in het hotel komt werken, gebeuren er natuurlijk allerlei vreemde dingen … Freaky!

14. Halloween

Perfect voor de tijd van het jaar, deze film over een jongeman die op zijn zesde zijn zus vermoordde met een keukenmes. Hij ontsnapt uit de psychiatrische instelling, en heeft het gemunt op zijn vroegere oppas …

15. Friday the 13th

Nog eentje uit de oude doos, deze klassieker over jongeren die een kampplaats komen opknappen maar één voor één vermoord worden. En dat toevallig op vrijdag de dertiende …Bijgelovig, iemand?

16. The Excorcist

Een meisje dat bezeten is door de duivel, dat is de insteek voor één van de meest succesvolle horrorfilms aller tijden. Excorcisme blijkt uiteindelijk de enige mogelijke oplossing … Huiveringwekkend!

17. The Texas Chain Saw Massacre

Een film waarin een angstaanjagende man met een kettingzaag de hoofdrol speelt, dat kan niet goed aflopen … De kans is groot dat je meermaals onder je dekentje kruipt van de schrik, of dat je verstijfd blijft kijken!

18. It

It is een monster dat om de dertig jaar opduikt en kinderen vermoordt. Het monster heeft de vage naam It omdat het geen vaste vorm heeft, al verschijnt het meestal als clown met ballonnen. Zouden die griezelclowns daar hun inspiratie gehaald hebben?

19. Scary Movie

En als je toch niet zo tuk bent op horrofilms, dan kan je ook altijd genieten van een hilarische parodie op het genre: Scary Movie. Kan jij alle verwijzingen naar echte horrorfilms vinden?
Meer
Lees meer...