2 mei is ook ‘Harry Potter’-dag: dit jaar had J.K. Rowling een bitterzoete boodschap

2 mei is ook ‘Harry Potter’-dag: dit jaar had J.K. Rowling een bitterzoete boodschap

2 mei is een bijzondere dag voor ‘Harry Potter’-fans en dus kijken we met z’n allen reikhalzend uit naar de tweets van J.K. Rowling. En de auteur stelde niet teleur: op de twintigste verjaardag van de slag om Hogwarts excuseerde ze zich voor een personage dat we allemaal keihard missen. 

Het is een traditie, twee keer in het jaar kijken Harry Potter-fans extra hard naar de Twitteraccount van J.K. Rowling. Op 31 juli is het namelijk de verjaardag van Harry Potter (én van Rowling zelf), maar op 2 mei is het de verjaardag van de battle of Hogwarts, de slag om Zweinstein. Dat is de dag dat Voldemort de laatste keer verslagen werd (we negeren Harry Potter and the Cursed Child). Officieel viel die dag twintig jaar geleden, op 2 mei 1998.

Sorry voor alles

En dus heeft Rowling een eigen kleine traditie ontwikkelt: ze excuseert zich dan voor het ‘vermoorden’ van één van haar personages. Meestal is dat iemand die gestorven is voor het goede doel tijdens die laatste strijd. Altijd, sorry, we bedoelden always, een huilmomentje, en dit jaar is het weer van dat.

Want in 2018 excuseert Rowling zich, in haar eigen woorden “omdat ik iemand vermoord heb die niet gestorven is tijdens de #BattleOfHogwarts, maar die zijn leven aan de kant schoof om de mensen die die strijd zouden winnen, te redden. Ik bedoel natuurlijk Dobby.”

Dobby is a free elf

Wie nu niet een beetje in tranen aan de laatste scène van Dobby moet denken, is geen mens. Nadat hij Harry, Ron, Hermione, Luna, Griphaak en Ollivander uit de kelder van Malfoy bevrijdt, krijgt de trouwe huis-elf nog een mes in de borst van Bellatrix. Dat overleeft hij niet, maar zoals Harry op zijn grafsteen bijtelt: Dobby sterft als een free elf. Toch waren wij best boos op Rowling voor de dood van de huis-elf, dus excuses zijn totaal op hun plaats.

Drie jaar geleden excuseerde Rowling zich voor de dood van Fred. Terecht. Wij zijn nog steeds niet klaar met huilen.

Twee jaar geleden kregen we formele excuses voor de dood van Lupin.

En vorig jaar zei ze ‘sorry’ voor de dood van Snape. Daar hebben we nog gemengde gevoelens bij.

Wie had er van jullie het meest mogen blijven leven?

Gesponsorde artikelen