2014 FIFA World Cup: het ziet er goed uit voor de Rode Duivels

Het EK werd twee jaar geleden gevierd met een DLC voor de FIFA-editie van 2012, maar een WK verdient toch wel een eigen game. Net zoals andere wereldkampioenschappen bouwt EA gewoon verder op het spel dat in het najaar voor het WK op de markt werd gebracht, maar dan met een Braziliaanse en dus tropische toets. En toch zijn die WK-games altijd een plezier om te spelen. Zeker voor ons Belgen nu we er eindelijk nog eens bij zijn.

Wat zijn de voetbalgames veranderd sinds we de laatste keer aan een WK mochten deelnemen. Ter vergelijking: links zie je een beeld uit EA’s videogame uit 2002, rechts een screenshot uit het nieuwe spel voor het WK 2014.

Ook de quotering van de Rode Duivels is anders dan in het verleden. De hype rond de Belgen is ook de makers van de FIFA-games immers niet ontgaan. Onze nationale ploeg krijgt van EA liefst 4,5/5 sterren. Daarmee staan we op gelijke hoogte van een voetbalgrootheid zoals Frankrijk. Maar de criteria zijn niet duidelijk, want Engeland krijgt bijvoorbeeld een maximum van 5 sterren toegekend. Nochtans weten we wel op wie we ons geld zullen zetten wanneer de Engelsen tegen Duitsland, Spanje of Brazilië uitkomen. Een verslag van de openingswedstrijd tegen Algerije.

Rode Duivels

Het WK begint met een heuse openingsceremonie en bondscoach Mark Wilmots ziet het helemaal zitten.

De Rode Duivels moeten in de eerste minuten van de wedstrijd nog een beetje zoeken, want het is toch altijd vreemd om op zo’n subtropische velden te gaan spelen. Stilaan eisen de Belgen de bal op en moet Algerije terugplooien. Op tien minuten van de rust weet Benteke – tja, die is in dit spel nu eenmaal niet geblesseerd – zich een weg naar het doel te vinden en het eerste Belgische doelpunt op het WK 2014 is een feit.

Het is het begin van enkele dolle minuten, want even later zijn de Rode Duivels daar opnieuw. Deze keer is het Axel Witsel die op de juiste plaats de ruimte induikt en plots is het al 2-0. 

Algerije probeert ook te profiteren van deze dolle fase, maar stuit op een sterke Thibaut Courtois. Aan de overkant heeft Kevin De Bruyne de flank opgezocht en met een perfecte voorzet weet hij opnieuw het hoofd van Benteke te vinden: 3-0 bij de rust, het wordt een feestje.

Over feestjes gesproken. Deze game toont ook beelden van supporters op het thuisfront, maar om de ene of de andere reden zien we tijdens de partij alleen maar treurende Algerijnen. Ook na de pauze bakt hun team er niet veel van en de Belgen controleren de wedstrijd. In de slotfase valt dan toch eens een bal goed voor Yebda en de eer is met een hard schot gered. De Belgen zijn hierdoor wel wakker geschud en met een magistraal schot vindt ook Witsel zijn tweede treffer van de middag.

BELGIË – ALGERIJE 4-1

Aandacht voor details

De Rode Duivels behoren dus alvast tot de betere teams in het spel. Hoog tijd om eens te kijken wat er buiten de WK-wedstrijden zelf nog te beleven valt. De kwalificatiefase is uitgebreider dan ooit. In elke zone van de wereld kan je vanaf nu een volledig en getrouw kwalificatietoernooi spelen. Dat betekent dat er immens veel ploegen in dit spel zijn opgenomen. We kunnen ons niet herinneren hoe de spits van Tonga of de doelman van San Marino eruit ziet, maar de grote voetballanden – waar België dus eindelijk nog eens bij hoort – zijn heel realistisch nagemaakt. Je herkent de explosieve haardos van Marouane Fellaini al van ver, net zoals het herkenbare hoofd van Vincent Kompany.

Zoeken, zoeken, zoeken

Aangezien het spel qua besturing erg te vergelijken valt met FIFA 14, is het dus best normaal dat EA de nadruk op details heeft gelegd. Zelfs in het menu herkennen we een versie van die andere game van het voorbije seizoen, maar dan versierd met hevige kleurtjes en ondersteund door de betere sambamuziek. Dat er wat overeenkomsten zijn, stoort helemaal niet. Maar het menu is tevens toch één van de minpunten. We spreken hier waarschijnlijk heel wat liefhebbers mee tegen, maar de laatste tijd vinden we het menu van de FIFA-games toch een tikkeltje onhandig. Je moet altijd even zoeken om je weg te vinden en een onderdeel van het spel te selecteren. Persoonlijke smaak wellicht, maar wat in de WK-versie vooral niet zo geslaagd is, is de kalender.

Stel dat je een kwalificatiecampagne met de Rode Duivels wil spelen, dan begin je er pas in september 2012 aan. Maar in sommige delen van de wereld wordt al kort na het WK 2010 weer gevoetbald. En ook de Belgen hebben, bij gebrek aan een EK – dat is immers UEFA en geen FIFA – een lange voorbereidingsfase met oefenwedstrijden voor de boeg. In dat geval moet je langs twee jaar wedstrijden, resultaten en trainingen simuleren of spelen. Het duurt dus wel even voor je echt aan de slag kunt.

Een andere suggestie voor de toekomst: we zien nu al de gesimuleerde wedstrijden uit andere delen van de wereld over ons scherm passeren, maar we kunnen nog niet aan een kwalificatiecampagne met bijvoorbeeld België en Argentinië beginnen. Beide landen zitten immers in een aparte competitie. Dus als dat tegen 2018 geregeld kan worden, zullen we ook erg tevreden zijn.

Vlotter dan FIFA 14

Maar het feit dat we over menu’s zitten te muggenziften, betekent ook dat we heel weinig kunnen aanmerken op datgene waar het bij een goed voetbalspel echt op aankomt: de speelbaarheid. Om een duistere reden voelt het wel altijd net iets anders aan om met de zomerversie van een nationale ploeg te spelen, maar er zijn wat ons betreft ook enkele verbeteringen tegenover FIFA 14. Passen verlopen iets accurater en daardoor zaten we ook veel minder te vloeken over het feit dat die bal de verkeerde kant uitvloog. Ook de doelman lijkt iets beter mee te spelen en zijn verdediging spontaner te hulp te schieten. Het kan allemaal persoonlijke perceptie zijn, al spelen we nu ook gewoon wel met de beste spelers van alle deelnemende landen. Laat ons het erop houden dat we andermaal een minuscule vooruitgang voelen, waar het voor EA toch stilaan vreselijk moeilijk moet geworden zijn om voetbalgames nog te verbeteren.

Wat valt er in een notendop nog allemaal te beleven? Je kunt weer in de huid van een speler kruipen op weg naar het WK. Het is ook mogelijk om de geschiedenis te herschrijven en uitdagingen uit de kwalificaties aan te gaan. En natuurlijk wordt ook de online gemeenschap niet vergeten. Naast voetbalwedstrijden spelen tegen andere gamers kan je er ook een blik in de stadions werpen. En EA belooft heel wat updates, aangezien het WK nu pas echt tot leven zal komen. Benteke zijn we dus waarschijnlijk kwijt na die update.

Conclusie: 7/10

Dan rest enkel nog de eeuwige vraag of voetbalspel nummer elfendertig nog de moeite waard is om weer diep in de geldbeugel te tasten. We kunnen alleen maar besluiten dat de game rond dit WK net zoals vier jaar geleden een groot plezier was om te spelen. Naast de wedstrijden is ook de sfeer van het hele spel uniek. Maar je kon het WK natuurlijk ook al in FIFA 14 spelen zonder die Braziliaanse toets. Is het dan nog een aanrader om er veel geld aan uit te geven? In principe had een goedkopere DLC kunnen volstaan en meer fans kunnen overtuigen, want over enkele maanden ligt FIFA 15 waarschijnlijk weer in de winkel. Als je dan moet kiezen, raden we je aan te wachten op FIFA 15. Maar als DLC zou onze gameredactie de quotering zeker opkrikken naar 8/10. Ben je dus een echte fan van FIFA-games en ga je straks geen seconde van het WK missen, dan is het zeker een serieuze overweging waard. Al is het maar om onze Rode Duivels die wereldbeker eens in de lucht te zien steken, want in het echt zijn we er nog lang niet. In de virtuele voetbalwereld kan het allemaal.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Meer
Lees meer...