25 waanzinnige, bizarre en shockerende dingen die je niet wist over China

In 2025 zijn ze volgens analisten helemaal incontournable: dan is China de grootste economische macht ter wereld. Eigenlijk is het land dat nu al. Eén op 5 mensen op de wereld wonen er, en eigenlijk weten we er maar heel weinig van. 

1. Eén op twee dagen is de luchtvervuiling zo erg dat rondlopen in Beijing even ongezond voor je longen als 21 sigaretten roken.

2. Jaarlijks gaan er nog steeds vier miljoen katten de pot in, een pak minder dan vroeger weliswaar, maar veel Chinezen beschouwen het nog steeds als een lekkernij. 

3. Voor honden is het tij ook aan het keren, ook al omdat het chic staat bij de opkomende middenklasse om honden als huisdier te houden. 

Maar dat neemt niet weg dat in Yulin elk jaar nog een honden-eten-festival wordt georganiseerd om de zonnewende te vieren. Daar worden 10.000 honden opgegeten. Hond eten in de zomer brengt geluk en een goede gezondheid geloven ze daar.

4. Er wonen nog steeds 30 miljoen Chinezen in grotten, of yaodongs. 

5. In Dongyang worden elke lente eieren gekookt in de urine van jonge jongens.

 Het geldt als een delicatesse die goed zou zijn voor ondermeer je bloedsomloop. De urine wordt verzameld in emmers in toiletten op scholen. De eieren worden een dag lang gekookt op een laag vuurtje én tijdens dat proces wordt hun schaal wel degelijk “gekraakt” opdat de urine in het ei kan trekken.

6. In China worden nog steeds vier keer meer mensen geëxecuteerd dan in de hele rest van de wereld.

7. “Death vans” zijn busjes gemaakt door Jinguan Motors waarin terdoodveroordeelden worden geëxecuteerd op weg van de gevangenis naar het graf. 

Dat spaart tijd en geld. De executie gebeurt met een spuitje. Amnesty International schat het aantal executies ergens tussen 2.000 en 6.000 per jaar.

8. In China wonen nog altijd 100 miljoen mensen die moeten rondkomen met een euro of minder per dag.

8. De Chinezen “verslijten” 45 miljard paar eetstokjes (chopsticks) per jaar.

9. Eieren worden nagemaakt in China. 

Een vals eigeel wordt gemaakt van chemicaliën, kleustoffen, additieven, vet en zetmeel. Voor het eiwit wordt onder meer gelatine gebruikt, water en aluin. De twee worden gemengd in ’toverwater’ dat calciumchloride bevat en het wit en geel een dunne beschermlaag geeft. Dat stijft op en krijgt een dunne laag paraffine en witte vloeistof over zich heen. Ze kosten omgerekend vaak maar een paar eurocent. 

10. Ketchup werd niet uitgevonden door de Amerikanen, maar door de Chinezen in de 17de eeuw.

11. Elke 30 seconden wordt in China een baby geboren met een genetische afwijking.

En hun aantal neemt toe. De (lucht)vervuiling zou daar veel mee te maken hebben.

12. Er worden nog steeds per jaar een miljoen abortussen uitgevoerd in China omdat de komende baby een meisje is. 

Er worden ook nog steeds tienduizenden jonge baby’s te vondeling gelegd elk jaar. China heeft nochtans vrouwen nodig: elk jaar komen er 30 miljoen meer mannen dan vrouwen bij op de huwelijksmarkt.

13. In China vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog 20 miljoen doden. Vooral burgers.

14. De Chinezen zijn het meest materialistische volk ter wereld.

71 procent van hen zegt succes en geluk te meten aan het aantal bezittingen dat iemand heeft. Misschien zijn ze gewoon het eerlijkste volk ter wereld, dat kan ook.

15. Tot januari van dit jaar waren de PlayStation, de Xbox en de Wii verboden in China. 

Veertien jaar geleden besloot de Chinese overheid dat gameconsoles potentieel gevaarlijk waren voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling van kinderen. Er mogen wel alleen nog steeds consoles verkocht worden die in China gefabriceerd worden.

16. Adverteren met sigaretten mag niet, sponsoren wel. En zo sponseren tabaksbedrijven ondertussen meer dan honderd scholen in China. 

En dat vertaalt zich in slogans aan de schoolpoorten, zoals die op de foto.

17. Elke seconde worden er in China overigens 50.000 sigaretten aangestoken.

18. China verbruikt 53 procent van al het cement in de wereld en 48% van al het ijzererts. En 47 procent van alle steenkool.

19. De langste file ooit stond in Shanghai: ze was op een gegeven moment meer dan 260 kilometer van kop tot staart. Ze duurde 12 dagen.

20. In China zijn er bijna een half miljard varkens.

 Dat zijn er meer dan alle varkens die in de 43 volgende landen op de lijst. 

21. China’s Gobiwoestijn is zo 40 keer groter dan België en elk jaar komt daar 3.600 vierkante kilometer bij door ontbossing, overbegrazing en droogtes.

22. De volgende tien jaar worden er 50.000 wolkenkrabbers gebouwd in China.

En daarmee bedoelen we 50.000 gebouwen met minstens 39 verdiepingen of tenmiste 150 meter hoog.

23. In 1973 wou China de VS 10 miljoen vrouwen cadeau doen.

24. Het chirurgisch herstellen van het maagdenvlies is één van de populairste ingrepen in China.

Voor amper 140 euro kunnen meisjes weer maagd worden, iets wat er veel doen wanneer ze gaan trouwen.

25. Het vijftigcentleger is een groep mensen die wordt ingehuurd door de regering om positieve reacties te plaatsen over de partij op het internet. 

De leden van het leger wordt 50 cent betaald per bijdrage die een discussie wegleidt van de inhoud die tegen de partij ingaat. Ook wanneer de idealen van de partij extra in de verf worden gezet krijgt het leger 50 cent.

Meer
Lees meer...