50 kaarsjes voor Dave Grohl: van overactieve punker tot hitmachine

50 kaarsjes voor Dave Grohl: van overactieve punker tot hitmachine

Foo Fighters-frontman en voormalig Nirvana-drummer Dave Grohl loopt al 50 jaar op onze planeet rond. Met z’n twee legendarische bands lanceerde hij talloze hits en klassieke platen. Zo werd Grohl de man die we vandaag kennen.

Voor Dave Grohl de almachtige Foo Fighters-frontman werd, legde hij een lange, muzikale weg af. Hij speelde bij verschillende groepen en veranderde zelfs van hoofdinstrument. Een overzicht.

1. Dave Grohl als hardcore-drummer

Dave Grohl begon als drummer bij de punkgroepen Freak Baby, Mission Impossible en Dain Bramage. Als 17-jarige deed hij auditie bij de hardcoregroep Scream, in de jaren 80 een van de bekendste groepen van Washington DC. Grohl loog dat hij 20 jaar was en hij kreeg de job. De band tourde door de VS en Europa en er werden twee studioalbums opgenomen met hem als drummer, ‘No More Censorship’ en ‘Fumble’.

(Vorige week viel Grohl opnieuw van z’n podium.)

2. Dave Grohl gaat bij Nirvana

Tijdens het intense tourleven raakte Grohl bevriend met leden van de band de Melvins (die nog steeds bestaan). Melvins-leider Buzz Osborne nodigde Kurt Cobain en Krist Novoselic van Nirvana, die op zoek waren naar een nieuwe drummer, uit om een show van Scream te checken. En de rest is history.

Grohl dook vrijwel meteen met Nirvana in de studio om de plaat ‘Nevermind’ op te nemen. Het werd een overdonderend succes. Nirvana werd wereldberoemd met meebrullers als Smells Like Teen Spirit, Lithium, Come As You Are en In Bloom. Ze speelden in de hele wereld voor uitverkochte zalen.

(Deze 12 dingen wist je nog niet over ‘In Utero’, de laatste studioplaat van Nirvana.)

3. Dave Grohl gaat z’n eigen weg met Foo Fighters

In 1994 stapte Nirvana-frontman Kurt Cobain uit het leven. Grohl besloot z’n eigen weg uit te gaan, wisselde z’n drums in voor micro en gitaar en ging aan de slag met songs, die hij al gecomponeerd had tijdens zijn carrière als drummer. Het resultaat was de plaat ‘Foo Fighters’ uit 1995 waarop Grohl elk instrument voor zijn rekening nam.

Grohl ging op tour met enkele kompanen en de Foo Fighters werden al gauw een publieksfavoriet op festivals. Later volgden nog kleppers zoals ‘The Colour and the Shape’, ‘In Your Honor’ en ‘There Is Nothing Left to Lose’.

De Foo Fighters zijn tegenwoordig een vaste waarde in het pop- en rocklandschap. De Foo Fighters zijn geen band waar enkel langharig tuig naar luistert, maar een veel geprezen headliner.

(De Foo Fighters komen naar Sziget 2019 samen met deze Belgische act.)

4. Grohl neemt een plaat op met Buzz Osborne van de Melvins

Grohl was producer, gitarist, drummer en zanger voor het album ‘King Buzzo’ van Melvins-frontman Buzz Osborne. We horen zijn typische sound terug in een experimentele, loodzware setting.

(Dave Grohl fantaseerde onlangs luidop over een Foo Fighters-film en hij wou dat een vrouw hem vertolkt.)

5. Grohl gaat in zee met z’n helden onder vlag van Probot

In 2004 nam Grohl onder de vlag Probot een naamloze cd op met enkele van zijn oude muziekhelden, onder wie Lemmy Kilmister (Motörhead), Max Cavalera (Sepultura, Soulfly) en King Diamond (Mercyful Fate). En het resultaat mocht er wezen!

(Wist je dat Dave Grohl het zou zien zitten om samen te werken met Adele voor de volgende Foo Fighters-plaat?)

6. Them Crooked Vultures met Josh Homme en John Paul Jones

In 2009 ontstond de supergroep Them Crooked Vultures met Queens of the Stone Age-frontman Josh Homme, Led Zeppelin-bassist John Paul Jones en Dave Grohl. De groep bracht een zelfgetiteld album uit en stond in 2010 zelfs op Rock Werchter.

(Dave Grohl onthulde onlangs dat hij het nog steeds niet aankan om naar Nirvana te luisteren.)

7. Documentaire PLAY

Afgelopen zomer vuurde Grohl zijn nieuw soloproject op ons af: de mini-documentaire PLAY. Daarin neemt hij een instrumentale song op. Grohl speelt zelf alle instrumenten.

Dit zijn onze 45 beste albums van 2018.

Gesponsorde artikelen