6 bewijzen waarom gamen goed kan zijn voor je gezondheid

“Games zijn slecht voor de gezondheid, van gamen word je lui en gewelddadig,…” We kunnen nog wel even doorgaan met de clichés over games en gamers. Toch kunnen games ook een positieve invloed hebben op je leven. Wij vonden enkele onderzoeken die bewijzen dat games je gezondheid ook ten goede kunnen komen.

1. Games kunnen helpen om gewicht te verliezen

Uit een onderzoek van de Plymouth Universiteit in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat Tetris kan helpen bij het verminderen van het verlangen naar eten. Drie minuutjes spelen, blijkt al voldoende om de zin in eten te doen verdwijnen. Daarnaast blijkt dat ook het verlangen naar alcohol en sigaretten kan worden getemperd door een spelletje Tetris. De volgende keer dat je zin hebt in een grote friet met mayonaise en stoofvleessaus, weet je dus wat je te doen staat.

Getty Images

2. Games kunnen pijn verlichten

Uit onderzoek van de universiteit van Washington en het brandwondencentrum van Harborview blijkt dat sommige games kunnen helpen bij het verlichten van de pijn die brandwondenpatiënten voelen tijdens hun behandeling. SnowWorld is zo een videospel dat de patiënt tijdens zijn behandeling in een virtuele wereld onderdompelt. Mensen die het spel speelden hadden duidelijk minder pijnstillers, zoals morfine, nodig om de behandeling te kunnen verdragen.

3. Games kunnen helpen om depressies te bestrijden

Onderzoekers van de universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland hebben een studie gedaan naar de manier waarop games jongeren kunnen helpen met het overwinnen van een depressie. Daarvoor ontwikkelden ze een speciale 3D-game, SPARX. Van de proefpersonen die tijdens hun behandeling SPARX speelden, genas 44% van de depressie. Van de jongeren die een traditionele behandeling kregen, overwon 26% de depressie.

4. Games kunnen ons zicht verbeteren

“Van te veel te gamen krijg je slechte ogen”, alweer een stelling die we kunnen ontkrachten. De McMaster universiteit uit Canada deed onderzoek naar hoe games ons zicht kunnen verbeteren. Daarbij werd zes proefpersonen met aangeboren cataract gevraagd om gedurende een maand first-person shooters, zoals Medal of Honor te spelen. Na een maand konden vijf van de zes patiënten duidelijk beter gezichten herkennen. 

5. Games kunnen helpen om onze chirurgen te trainen

Chirurgen die in hun jeugd vaak gameden, maken minder fouten tijdens sommige soorten operaties. Dat blijkt uit een studie van Dr. James Rosser. Vooral tijdens de zogenaamde laparoscopische operaties is de foutenlast van gamende chirurgen minder hoog. Laparoscopische operaties zijn ingrepen in de buik waarbij via kleine openingen wordt geopereerd. De chirurg maakt gebruik van camera’s om te zien wat hij doet. Uit het onderzoek van Rosser blijkt dat chirurgen die gamen 37% minder fouten maken en 27% sneller opereren dan collega’s die geen videospelletjes spelen. 

Getty Images

6. Games houden de geest jong

Twee uur per week brain-teasing games spelen, helpt om je geest jong te houden. De universiteit van Iowa bestudeerde de effecten van zo’n games op de cognitieve functies van mensen boven de 50 jaar. Blijkbaar kunnen games helpen om functies zoals het kortetermijngeheugen en concentratie te verbeteren. We zijn alvast benieuwd of we later in het rusthuis allemaal zullen zitten te gamen.

Getty Images
Meer
Lees meer...